Kredite će dobiti i dužnici te tvrtke blokirane do 30 dana

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2020. u 22:01
Foto: SHUTTERSTOCK, PATRIK MACEK/PIXSELL

Poduzetnici koji već koriste ESIF kredite mogu koristiti moratorij na plaćanje rata do 31. prosinca.

Mali poduzetnici koji su ovih dana zatvorili vrata i zamrznuli poslovne aktivnosti imat će priliku od ponedjeljka od HAMAG-BICRO-a zatražiti pomoć iz Vladinog paketa mjera.

Dijelu njih to možda neće biti dovoljno, što je i sam ministar gospodarstva Darko Horvat priznao, kazavši nakon jučerašnje sjednice Vlade kako je to prva pomoć, te da je moguća promjena.

Poduzetnici koji već koriste kredite iz programa ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) mogu koristiti moratorij na plaćanje rata do 31. prosinca, kao i prolongiranje roka korištenja kredita za koje je izdano ESIF jamstvo.

HAMAG je jučer najavio da će svim korisnicima poslati obavijest o odgodi otplate i obrazac za pristanak na odgodu.

Osim postojećih kredita, poduzetnici će moći zatražiti nove, za koje je osigurano 114 milijuna kuna, a  obračunavat će se minimalne kamate.

Za mikro kredite od 1000 do 25.000 eura kamate za obrtna sredstva spustit će se s 1,3 do 3,5%, ovisno o stupnju razvijenosti županije, na 0,5 do 1%, dok će za ESIF mali zajam, koji se odobrava malim i srednjim poduzetnicima u visini od 25 do 50 tisuća eura, kamate biti od 0,1 do 0,5%, umjesto od 0,5 do 1,5%. Za nove kredite odobrava se i godina dana počeka.

50

tisuća eura maksimalan je iznos ESIF malog zajma za koji su kamatne stope spuštene na od 0,1 do 0,5 posto

Ono što je za poduzetnike koji procjenjuju da će im ovi krediti biti dobrodošli, možda je još važnija najava da će uvjeti u odnosu na dosadašnje ipak biti nešto “olabavljeni”.

ESIF krediti nisu se mogli koristiti za financiranje postojećih obveza ili plaćanje PDV-a, a kredite nisu mogli tražiti oni koji su blokirani ili imaju porezna dugovanja, što se, zbog izvanrednih okolnosti mijenja. Bit će moguće, potvrđuju u HAMAG-u, aplicirati i ako poduzetnik ima dugovanja prema državi, a kriterije za tu iznimku će utvrditi Porezna uprava, odnosno Ministarstvo financija.

Što se blokiranih računa tiče, ističu kako će prihvatljivi biti oni korisnici koji u proteklih šest mjeseci nisu imali ukupno više od 30 dana neprekinute blokade. Ipak, plaćanje PDV-a ni po novome neće biti prihvatljiv trošak za korištenje ESIF mikro i malih kredita, dok će njima poduzetnici biti u prilici poplaćati obveze dobavljačima i slične nastale do prije tri mjeseca od podnošenja zahtjeva.

Dosad je, inače HAMAG odobrio ukupno 1829 ESIF mikro i malih zajmova u iznosu od 520 milijuna kuna, a svim je korisnicima odobren moratorij do kraja godine.

Što se novih kredita tiče, kako poduzetnike ne bi izlagali mogućnosti zaraze koronavirusom, HAMAG će nastojati i cijelu proceduru pojednostaviti i digitalizirati.

Svu dokumentaciju tako će biti moguće predati online, a najavljuju i da će postupak obrade zahtjeva i odobravanja kredita koji je do sada u pravilu trajao oko 30 dana sada taj rok biti minimaliziran.

520

milijuna kuna ESIF kredita do sada je odobrio HAMAG za oko 1829 malih i mikro poduzetnika u Hrvatskoj

Kakvi će, pak, biti uvjeti i kriteriji za novu liniju tzv. Korona-kredita, koju Vlada vatrogasno uvodi za održavanje likvidnosti poduzeća, tek se utvrđuje, no najave su iz Ministarstva gospodarstva da će biti slični kao za ESIF male i mikro kredite.

Za njih će se u tri tranše povući iz europskih fondova više od milijardu eura, a krediti iz prve tranše, kako najavljuje Horvat, moći će se od HAMAG-a zatražiti već za dva tjedna.

Za “veleposlanika” malih i srednjih poduzetnika Petra Lovrića, člana Skupštine HUP-a i predsjednika Nezavisnog udruženja malih i srednjih poduzetnika, nije zadovoljavajuća vijest o ovim kreditima.

Bez obzira na najave pojednostavljenja i ubrzanja, on tvrdi da je za poduzetnike još uvijek previše birokratske procedure koju treba prolaziti do dobivanja kredita, a i da mnogi kojima troškovi sjedaju nemaju vremena za čekanje.

“Do travnja će mnogi biti mrtvaci i Vlada ako želi pomoći treba retrogradno djelovati i omogućiti im jednim brzim potezom likvidnost, a to je da im vrati doprinose i poreze za veljaču. Jer, bolje je da se i Vlada zaduži, nego da poduzetnici polako umiru nižući minuse i čekajući kredit kojeg će i nakon što epidemija prestane zbog recesije biti teško vraćati”, poručuje Lovrić.

Lovrić

Do travnja će mnogi biti mrtvaci i Vlada, želi li pomoći, treba poduzetnicima vratiti doprinose i poreze za veljaču.

Tradicionalno hladni bankari jučer su pokazali i emotivnu stranu, pa je u svojoj objavi predsjednik HUB-a Zdenko Adrović naglasio da vjeruje da će mjere koje se poduzimaju “pružiti optimizam cijelom društvu te dokazati da zajedničkom suradnjom možemo odgovoriti na izazove koje nam donosi izvanredna situacija”.

Banke će, najavio je, u interne akte unijeti odluku da neće poduzimati mjere prisilne naplate klijentima koji u tri mjeseca uzastopno, počevši od travnja 2020., ne podmire tri rate. Razmatrat će i mogućnost odgode plaćanja na najmanje tri mjeseca klijentima čiji je bonitet ozbiljno narušen zbog gubitka ili smanjenja stalnih prihoda. Za vrijeme odgode plaćanja obračunavat će isključivo ugovorene kamate.

“Očekujemo da će Ministarstvo financija u što kraćem roku predložiti donošenje odgovarajućeg Zakona, koji će u potpunosti regulirati odgode raznih plaćanja za navedenih 90 dana”, poručio je Adrović, naglasivši i kako je važno i da središnja banka u što kraćem roku donese odgovarajuće regulatorni okvir za primjenu spomenutih mjera.

 

* Autori članka su Marija Brnić i Jadranka Dozan

Komentirajte prvi

New Report

Close