Kreće val od 32 milijarde eura investicija u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2023. u 12:48
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Jesu li obnovljivi izvori energije moda ili rješenje, koji su koraci i planovi države, je li gospodarstvo spremno na ovakve investicije i tko će to sve financirati samo su neka pitanja koja će na konferenciji dobiti odgovor.

Ako se do 2050. godine želi postići klimatski neutralan kontinent, što je primarni cilj Europske komisije i Europskog parlamenta, svake godine se u Europi mora uložiti oko 500 milijardi eura u energetsku obnovu i implementaciju obnovljivih izvora energije. Iako ostvarenje tog plana na razini EU ide polako i ne po željenoj dinamici, činjenica jest da je taj ‘kotač’ pokrenut i neće se zaustaviti.

Upravo zbog EU ciljeva, projekata i javnih poziva koji se planiraju u Hrvatskoj u idućim godinama, ZGRADOnačelnik.hr i Motus media organiziraju u srijedu, 14. lipnja u hotelu Zoran u Zagrebu konferenciju ‘CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU’. A koliko je konferencija aktualna i važna pokazuje i činjenica da je zemlja partner Republika Slovenija koja je u svojim planovima i realizacijama energetske obnove i obnovljivih izvora energije prilično odmakla u odnosu na Hrvatsku.

Ova konferencija otvara pitanja o energetskoj obnovi nekretnina u RH (višestambenih zgrada, javnih i poslovnih zgrada te obiteljskih kuća) te primjeni obnovljivih izvora energije te daje odgovore kako će se do 2050. godine potrošiti 32 milijarde eura. Jesu li obnovljivi izvori energije moda ili rješenje, koji su koraci i planovi države, je li gospodarstvo spremno na ovakve investicije i tko će to sve financirati samo su neka pitanja koja će na konferenciji dobiti odgovor.

Konferencija je BESPLATNA za sve zainteresirane, no potrebna je prethodna prijava – OVDJE.

U Hrvatskoj postoji ogroman interes za energetsku obnovu nekretnina (više od milijardu eura projekata sada je spremno za realizaciju) i ugradnju obnovljivih izvora energije (više od 8.000 sunčanih elektrana je postavljeno na hrvatske krovove, što je povećanje od 110 posto u godini dana).

Sada je vrijeme za pripremu projekata, pomnu analizu budućih planova u Hrvatskoj te realizaciju. Konferencija ‘CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU’ nije obična ‘zelena’ konferencija, nego je konferencija koja spaja sve dionike spomenutih procesa i ‘krči’ put energetskoj efikasnosti nekretnina u Hrvatskoj.

Više informacija o konferenciji, program i link za prijavu za sudjelovanje može se pronaći  OVDJE i OVDJE

TERMIN ODRŽAVANJA: srijeda, 14. lipnja 2023.

MJESTO ODRŽAVANJA: HIBRIDNI EVENT

  • UŽIVO u Zonar Zagreb (Hotel Panorama), Trg Krešimira Ćosića 9
  • ONLINE LIVE prijenos: Youtube i Facebook hr, zagreb.info, dnevno.hr

AKREDITACIJA: besplatno za sve zainteresirane uz obaveznu prijavu unaprijed putem prijavnice na

https://forms.gle/JXCiFsnnrEhpPFLWA

ORGANIZATORI: Motus Media i ZGRADOnačelnik.hr

ZEMLJA PARTNER: Republika Slovenija i Veleposlanstvo Republike Slovenije v Zagrebu

O KONFERENCIJI:

Konferencija ‘CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU’ otvara pitanja o energetskoj obnovi nekretnina u RH (višestambenih zgrada, javnih i poslovnih zgrada te obiteljskih kuća) i daje odgovore kako će se do 2050. godine potrošiti 32 milijarde eura. Naime, temeljem dugoročnih strategija RH o energetskoj obnovi do 2050. godine te europskih zelenih politika, planova i direktiva, cilj je postići klimatski neutralan kontinent.

Trenutno, ta ideja zvuči nerealno. Međutim, u Hrvatskoj postoji ogroman interes za energetsku obnovu nekretnina (više od milijardu eura projekata sada je spremno za realizaciju) i ugradnju obnovljivih izvora energije (više od 8.000 sunčanih elektrana je postavljeno na hrvatske krovove, što je značajno povećanje u godini dana)

CILJ KONFERENCIJE:

Na konferenciji ‘CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU’ govorit će se o smjernicama države, spremnosti građevinskog sektora, mogućnostima (su)financiranja te stavovima i rješenjima struke. Cilj konferencije je osvijestiti i stručnu i širu javnost o potrebama i mogućnostima dekarbonizacije te kako će se ‘europska’ pravila provoditi u Hrvatskoj.

KOME JE NAMIJENJENA:

Konferencija je namijenjena svim dionicima ovoga tržišta – donosiocima odluka, poduzetnicima koji će operativno ‘provoditi’ dekarbonizaciju u RH, stručnjacima energetskog sektora koji će surađivati i s donosiocima odluka i s krajnjim korisnicima, te u konačnici krajnjim korisnicima nekretnina, tj. svima onima koji žive i borave te rade u nekretninama koje su, prema podacima EU, proizvođači 36 posto svih emisija CO2 te potrošači 40 posto ukupno proizvedene energije.

PROGRAM KONFERENCIJE:

Ovisno o potvrdama sudionika, program će se ažurirati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

lagano sam krenuo planirati kako da iselim iz hrvatske…

New Report

Close