Krajem svibnja u Hrvatskoj manje zaposlenih nego u travnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. lipanj 2020. u 13:21
Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Krajem travnja u pravnim je osobama bilo zaposleno 1.301.527 osoba, ili 24.105 osoba manje nego krajem travnja ove godine.

Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,506 milijuna zaposlenih, što je na mjesečnoj razini smanjenje za 1,4 posto, a na godišnjoj za 3,3 posto, dok je stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,1 postotni bod, na 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po tim je podacima, krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.506.962 zaposlenih, što je u odnosu na travanj smanjenje za 20.732 osobe, ili za 1,4 posto.

Statistika DZS-a o zaposlenima u svibnju pokazuje da je na ukupni pad broja zaposlenih utjecao pad broja kod pravnih osoba, za 1,8 posto na mjesečnoj razini, a 2,8 posto na godišnjoj.

Krajem travnja u pravnim je osobama bilo zaposleno 1.301.527 osoba, ili 24.105 osoba manje nego krajem travnja ove godine.

Porastao je, pak, na mjesečnoj razini broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama, i to za 1,9 posto.

Krajem svibnja u obrtu i slobodnim profesijama, po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, je bilo 186.244 zaposlenih, što je za 3.391 osobu više nego u travnju.

No, u odnosu na lanjski svibanj statistika pokazuje pad broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama za 6,9 posto.

Krajem svibnja zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je 19.191, za 0,1 posto manje nego u travnju, a za 0,7 posto manje nego u svibnju prošle godine.

Zaposlenih u turizmu gotovo četvrtinu manje nego lani

Detaljnija statistika zaposlenih u pravnim osobama potvrđuju kako epidemija koronoavirusa ponajveći utjecaj ima na turizam i ugostiteljstvo, djelatnost koja inače ponajviše pridonosi sezonskom zapošljavanju u proljeće i ljeto.

Po podacima DZS-a, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane je krajem svibnja ove godine zapošljavala 63.039 osoba, što je u odnosu na travanj pad za 8,6 posto. Na godišnjoj je razini, pak, broj zaposlenih u toj djelatnosti u pravnim osobama pao za gotovo četvrtinu odnosno za 24,1 posto.

I dvije djelatnosti koje inače imaju najviše zaposleni – prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo bilježe pad broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Tako su pravne osobe iz prerađivačke industrije krajem svibnja ove godine zapošljavale 226.253 osobe, što je u odnosu na travanj ove godine pad za 1,5 posto, a u odnosu na prošlogodišnji svibanj za 3,6 posto.

U trgovini je broj zaposlenih pao za 2,2 posto na mjesečnoj, a 2,5 posto na godišnjoj razini. Pravne osobe u trgovini na veliko i malo su krajem ovogodišnjeg svibnja imale 202.504 zaposlena.

Inače, statistika na mjesečnoj razini registrira pad zaposlenosti u svim djelatnostima, osim u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, u kojoj je broj zaposlenih u odnosu na travanj porastao za 0,2 posto, na 14.206 osoba.

Ta djelatnost je i među njih nekoliko koje porast broja zaposlenih bilježe i na godišnjoj razini, i to za 1,8 posto.

Najviše je na godišnjoj razini porastao broj zaposlenih u pravnim osobama u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, za 4,2 posto, na 24.818 osoba, a slijede informacije i komunikacije s rastom za 3,1 posto, na 44.186 osoba. Porastao je i broj zaposlenih u građevinarstvu, čije su pravne osobe krajem ovogodišnjeg svibnja zapošljavale 95.932 radnika, ili njih 1,7 posto više nego lanjskog svibnja.

Stopa nezaposlenosti porasla za 0,1 postotni bod

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem svibnja su u evidenciji Zavoda bile registrirane 157.839 nezaposlene osobe, što je za 1.395 osobe ili 0,9 posto manje u odnosu na travanj.

No, na godišnjoj je razini zabilježen snažan skok broja nezaposlenih, za čak 35,5 posto.

“Nakon višegodišnjeg trenda pada (od prve polovice 2014. pa do travnja ove godine), u svibnju je drugi mjesec zaredom zabilježen rast godišnje stope broja nezaposlenih a iznosio je 35,5 posto. Posljednji dvoznamenkasti godišnji rast evidentiran je u siječnju 2013. godine. Rast stope nezaposlenosti početkom turističke sezone nije uobičajen u usporedbi s dosadašnjim kretanjem hrvatskog tržišta rada”, zamjećuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u komentaru najnovijih podataka DZS-a.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos broja nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, porasla je u odnosu na travanj za 0,1 postotni bod, na 9,5 posto.

Time je zabilježena najviša razina stope nezaposlenih u posljednjih 15 mjeseci, napominju iz RBA, dodajući kako je stopa registrirane nezaposlenosti na godišnjoj razini, u usporedbi sa svibnjom prošle godine, porasla za 2,5 postotnih bodova.

Registrirana stopa nezaposlenosti predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo te je navedena dinamika kretanja ta dva pokazatelja posljedično dovela do povećanja registrirane stope nezaposlenih na mjesečnoj razini, objašnjavaju analitičari RBA.

Naime, aktivno je stanovništvo krajem svibnja iznosilo 1.664.801 osoba, što je za 22.127 osoba ili 1,3 posto manje nego u travnju. Na godišnjoj razini aktivno je stanovništvo zabilježilo pad od 0,6 posto.

Analitičari RBA očekuju da će statistika za lipanj donijeti nešto jasniju sliku stanja na tržištu rada, iako će i tijekom lipnja dio poslodavaca nastaviti s korištenjem Vladinih potpora. Nepovoljna gospodarska kretanja, kako ističu, i u nastavku godine odrazit će se i na kretanja na tržištu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close