Otvorili prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj vrijednu 325 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 13. prosinac 2019. u 07:46
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Vrijednost projekta dosegla je 45 milijuna eura od čega su 70% odradili domaći podizvođači i dobavljači roba i usluga.

Nove prilike za lokalni sektor nafte i plina prezentacija 
Turski MB Holding, koji je prije dvadesetak dana u Velikoj Cigleni pored Bjelovara otvorio prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, vrijednu 325 milijuna kuna, predstavio je svoja iskustva ulaganja u Hrvatsku.

Prema riječima potpredsjednika za energetiku MB Holdinga Alija Ergüna Özdemira, projekt je započeo 2015., završen je početkom ove godine. Vrijednost projekta dosegla je 45 milijuna eura od čega su 70% odradili domaći podizvođači i dobavljači roba i usluga.

Nakon dobivanja dozvole Ministarstva energetike i puštanja u komercijalni rad u veljači dosad je elektrana isporučila više od 50 gigavatsati u mrežu, uz mjesečni prosjek od 7 GW. “Među prednostima geotermalne energije u odnosu na ostale obnovljive izvore su manje potrebe za korištenje zemlje”, kazao je Özdemir. Domaća kompanija kći, MB Geothermal, ima koncesije za istraživanje četiriju geotermalnih područja sjeverne Hrvatske.

Turski holding, koji zapošljava oko 1000 ljudi, od kojih 25 u Hrvatskoj, planira novih 100 MW iz geotermalnih izvora u sjevernoj Hrvatskoj. Tijekom izgradnje bilo bi otvoreno 5000 radnih mjesta, a 80% investicije u vrijednosti 400 milijuna eura nabavilo bi se od nacionalnih dobavljača. “Godišnja proizvodnja energije ekvivalentna je 500.000 barela uvezne nafte, a bit će tu nove poslovne prilike za lokalni, veoma kvalificirani sektor nafte i plina”, rekao je Özdemir.

Komentirajte prvi

New Report

Close