Na provedeni javni natječaj s ponudama za posao procijenjen na 300 tisuća eura javila su se dva kvalitetna kandidata

Autor: Marija Brnić , 16. rujan 2023. u 06:47
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

KPMG savjetnik HEP-a u pripremi za dokapitalizaciju.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić (na slici) potpisao je u petak odluku o izboru savjetnika za pripremu kompanije za veliki postupak dokapitalizacije.

Ona je nužna kako bi se poništili gubici kojima je HEP bio izložen odlukom Vlade prije godinu i pol da preuzme teret obrane standarda građana i gospodarstva u uvjetima enormnog povećanja cijena struje i energenata.

Na provedeni javni natječaj s ponudama za posao procijenjen na 300 tisuća eura javila su se dva kvalitetna kandidata, a odabran je KPMG. Njegova ponuda bila je nešto povoljnija od konkurentske, koju je dalo PwC Savjetovanje, te će HEP kroz taj složen proces KPMG voditi za 198 tisuća eura bez PDV-a.

Natječaj predviđa da se od zaključenja ugovora sav posao treba odraditi u roku 12 mjeseci, a to podrazumijeva brojne aktivnosti, od izrada financijskih, strateških i poslovnih analiza do vođenja postupka prednotifikacije i notifikacije ugovora s EK.

Prema odluci o pomoći u osiguranju likvidnosti i stabilnog poslovanja HEP-a dioničarskim zajmom, koju je proljetos donijela Vlada, navedeno je da je kalkulacija o 900 milijuna eura pretrpljene štete koju se namjerava pokriti dokapitalizacijom utvrđena na temelju analiza koje je tada dostavio HEP, no za pripremu rješenja i dokapitalizacije, prema natječajnoj dokumentaciji, radit će se nove evaluacije na kojima će se temeljiti proces dokapa.

Pokretanje dokapitalizacije HEP-a i inače plijeni pozornost, no taj će postupak dodatno biti u žiži i zbog Barbarića, čiji je svaki potez pod povećalom, s obzirom da je već mjesecima u središtu afera od, kako se pisalo, ilegalne gradnje kuće na Hvaru do prodaje viška plina po bagatelnim cijenama, u jednom trenutku čak i za cent po kubiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close