Kosor posvjedočila da je ona potpisala odluku o kupnji zgrade u Planinskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2013. u 13:42
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor posvjedočila je danas na suđenju svojem prethodniku Ivi Sanaderu da je ona potpisala odluku o kupovini zgrade u Planinskoj za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, ali nakon što je na užem kabinetu premijer detaljno objasnio kako je ta kupovina u interesu države.

 Bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor posvjedočila je danas na suđenju svojem prethodniku Ivi Sanaderu da je ona potpisala odluku o kupovini zgrade u Planinskoj za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, ali nakon što je na užem kabinetu premijer detaljno objasnio kako je ta kupovina u interesu države.

Kosor se prisjetila da je Sanader na užem kabinetu 2009. podrobno objasnio da je kupovina te zgrade u interesu vlade i države jer će se time uštedjeti troškovi za najam s obzirom da je Ministarstvo regionalnog razvoja koje je vodio Petar Čobanković bilo dislocirano na više mjesta pa je plaćalo visoke najamnine.

Bivša premijerka ispričala je na zagrebačkom Županijskom sudu da je premijer odredio da, uz njega, samo ona može potpisivati odluke vlade te da bi premijer i odredio odluke koje je ona trebala potpisati.

"Svaki put na otvorenom dijelu sjednice vlade on bi na dnevnom redu križićem označio odluke koje bi on potpisao, a za ostalo se podrazumijevalo da ću potpisati ja", kazala je Kosor.

Kosor tvrdi da je točka o kupovini zgrade bila uvrštena na dnevni red na užem kabinetu vlade, a kad ju je ona pročitala na zatvorenom dijelu sjednice vlade usvojena je jednoglasno bez rasprave. Objasnila je da na zatvorenom dijelu sjednice nije bilo rasprave jer bi se sve raspravilo na sjednici kabineta.

"Na zatvorenom dijelu sjednice vlade ja sam pročitala odluku, pitala ima li netko nešto za raspraviti, podsjetila da je to već raspravljeno, svi su bili za, nitko se nije javio, predložila sam da pređemo na glasanje", kazala je Kosor, dodavši da je ona potpisala odluku.

Nakon što je Kosor postala premijerka predloženo je da zgrada, odnosno financijske obveze pređu u nadležnost Ministarstva poljoprivrede na čije je čelo došao Petar Čobanković. Kosor je ispričala da je Ministarstvo regionalnog razvoja u međuvremenu riješilo svoje probleme s prostorom, ali da je Ministarstvo poljoprivrede imalo s time velike probleme, što je uvodno obrazložio Petar Čobanković.

Sanader i njegova obrana uložili su prigovor na iskaz Jadranke Kosor, tvrdeći da točka o kupovini zgrade nije bila uvrštena u dnevni red i da nije raspravljena na užem kabinetu vlade.

Sud je zabranio odgovore na pitanja kojima je obrana tražila od Kosor da objasni kako je znala da će biti podignute optužnice protiv Sanadera prije nego se to dogodilo.

Branitelj Čedo Prodanović Kosor je pitao je li ona poslala Europskoj komisiji pismo u kojem je navedeno da se uskoro podižu nove optužnice, između ostalih i protiv bivšeg premijera i je li u DORH slala svjedoke koji su teretili Sanadera.

Kosor je danas ispitana na prijedlog Uskoka, ali će u slučaju Planinska trebati svjedočiti i na prijedlog obrane.

Sanader je svoju nasljednicu u vladi i stranci, koja ga je u konačnici izbacila iz HDZ-a, u drugim postupcima optužio da je u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem inicirala njegov kazneni progon.

U slučaju Planinska Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja Petra Čobankovića, koji je nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen na rad za opće dobro.

Suđenje se nastavlja 18. i 19. prosinca ispitivanjem svjedoka obrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close