Konfuzija oko testiranja? Obiteljski liječnici kažu kako pacijenti još nisu shvatili jednu stvar

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2022. u 09:46
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HZZO nije nadležan za određivanje koju će vrstu testiranja izabrani doktor preporučiti svom pacijentu.

Ako pacijent koji sumnja da je zaražen inzistira na PCR testu, ima pravo odbiti brzi antigenski test i od liječnika zatražiti uputnicu za PCR, objasnili su obiteljski liječnici portalu N1. Kažu kako im se čini, međutim, da pacijenti još nisu shvatili da na temelju brzog antigenskog testa neće moći dobiti EU covid digitalnu putovnicu nego samo potvrdu liječnika da su preboljeli, s kojom će se moći slobodno kretati i ulaziti na događanja isključivo u Hrvatskoj. Ta će potvrda vrijediti koliko i EU digitalna putovnica. Ministar Vili Beroš nedavno je kazao kako nije siguran da će liječnici, koji sad i sami testiraju antigenskim testovima, pacijentu htjeti dati uputnicu za PCR.

“Normalno je da netko tko je zaražen, ima koronu, želi PCR test kako bi kasnije dobio i EU potvrdu, i ja mu uputnicu za PCR moram dati”, rekla je jedna zagrebačka liječnica za 24sata.

Dodaje kako zasad inzistiranja na PCR-u nema. HZZO potvrđuje da liječnik odlučuje o vrsti testa, uz napomenu kako je cilj da rezultati budu što prije, a HZZO te testove plaća.

HZZO nije nadležan za određivanje koju će vrstu testiranja izabrani doktor preporučiti svom pacijentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close