Ravnatelj KB Dubrava: Omikron je promijenio tijek pandemije

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2022. u 08:23
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U KB Dubrava imamo oko 70-80 bolesnika i oko 20 je u jedinici intenzivnog liječenja”, rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić.

Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja.

“Zadnjih dana imamo kontinuiran broj bolesnika. Nemamo značajan rast, ali nemamo ni nastavak pada. U KB Dubrava imamo oko 70-80 bolesnika i oko 20 je u jedinici intenzivnog liječenja”, rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako se očito nešto u pandemiji mijenja.

“Imamo enormni porast novozaraženih, ali srećom ne prati ga i porast bolesnika. Očigledno je omikron promijenio tijek pandemije i mi se paralelno prilagođavamo organizacijski što se tiče bolničkog sustava na nove okolnosti”, rekao je.

Kad je riječ o dobnoj strukturi ravnatelj KB Dubrava rekao je kako su bolesnici koji se hospitaliziraju pretežito stariji i necijepljeni.

“U četvrtom valu bio je porast mlađih bolesnika, necijepljenih, a sad se opet vraćamo na starije”, rekao je Lukšić.

Na upit može li potvrditi da se omikron uglavnom zadržava u gornjim dišnim putevima, a ne spušta se na pluća, Lukšić je rekao kako je još rano za ozbiljnije zaključke, ali da se prema prvim kliničkim slikama hospitaliziranih radi o blažim upalama pluća nego prije.

“Mogli bi reći da ide u smjeru da je češće zahvaćen gornji dio respiratornog sustava”, rekao je.

Upitan je li omikron početak kraja, Lukšić je rekao kako je on u svakom slučaju ubrzao neke stvari.

“Za nadati je da je možda ubrzao dolazak završetka ili smiraja pandemije i prelaska u neku endemsku fazu bolest”, zaključio je Lukšić naglasivši važnost cijepljenja odnosno stjecanja imuniteta preboljenjem u borbi protiv pandemije.

“I sada među primljenim bolesnicima u bolnicama nema onih koji su dobili dvije doze ili primili booster”, rekao je za HRT.

Komentirajte prvi

New Report

Close