Končaru dosta čekanja, traži zeleno svjetlo za početak radova

Autor: Marija Crnjak , 19. kolovoz 2013. u 22:00
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Investitor je od Vlade zatražio provedbu investicije u fazama, što bi mu omogućilo da s radovima započne odmah.

Danko Končar konačno bi ove jeseni mogao započeti grube radove na svojoj budućoj marini kraj Pule, što će biti čak godinu i pol od kad je od Vlade dobio koncesiju za pravo građenja na lokaciji Sveta Katarina Monumenti, no u investiciju nije mogao krenuti jer je nedugo potom lokacija proglašena kulturnim dobrom.

Naime, kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, investitor je od Vlade ovog ljeta zatražio da mu se omogući provedba investicije na pomorskom dobru u fazama, što bi mu omogućilo da s investicijom započne odmah, dok se rješava papirologija za iduću fazu.

Njegovim prijedlogom, koji je u skladu sa svim zakonima i propisima RH i prema mišljenju Končarova tima zapravo je optimalno rješenje, trenutno se bavi nekoliko ministarstava, od Ministarstva prometa i pomorstva, Ministarstvo graditeljstva te Ministarstvo turizma. Investitor bi u roku od par tjedana trebao dobiti odgovor, koji bi za ovaj projekt trebao biti presudan, jer kako doznajemo Končar pri kraju je sa strpljenjem.

Ulaganje u lokaciju Sveta Katarina – Monumenti trebalo je biti prva etapa turističkog megaprojekta Brijuni rivijera koji se godinama priprema, no za sad bez ijednog konkretnog rezultata. Temeljem natječaja, Vlada je Končarovoj tvrtki Kermas Vod Četiri u travnju 2012. godine dala koncesiju na pomorsko dobro na lokaciji otok Sveta Katarina – Monumenti u Puli. Koncesija je dana na 50 godina, uz godišnju koncesijsku naknadu od 2,20 kuna po četvornom metru te 2,10 posto od ukupnog godišnjeg prihoda. Končar je tad najavio ulaganje od oko 30 milijuna eura u dvije nautičke luke, 16 milijuna eura u hotel i druge ugostiteljsko-turističke sadržaje, a u planu je bilo zapošljavanje 160 radnika.

Prema natječaju, na lokaciji Sv. Katarina – Monumenti predviđene su dvije marine ukupnog kapaciteta 550 vezova u moru i 1200 suhih vezova, s pripadajućim sadržajima, te hotel s 4 do 5 zvjezdica, kapaciteta 200 kreveta, te kompleks mješovite namjene javnih sadržaja s gastronomskim centrom. Nekoliko dana nakon Vladine odluke pokazalo se da je kopneni dio lokacije Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom, što je pomrsilo račune investitoru, jer mijenja projekt i poskupljuje ulaganje.

Iako se u međuvremenu očekivalo da će upaliti pritisci na Ministarstvo kulture da se devastirani vojni objekti brišu s popisa kulturnih dobara, od te ideje su očigledno svi odustali. Umjesto toga očekuje se da Ministarstvo kulture sastavi novi tender za koncesiju na kulturnom dobru, kako bi investitor točno znao što tamo može raditi i koliko će ga to koštati. Također, u tijeku je proces izmjene pp-a Pule, detaljnog urbanističkog plana i izrada studije o utjecaju na okoliš, što sve traje bar godinu dana. Dok se sve to čeka, investitor predlaže podjelu koncesije cijelog područja po fazama. Tako bi se u prvoj fazi uložilo u sanaciju postojeće infrastrukture, kamenoloma na čijem je mjestu planirana izgradnja suhe marine, odnosno uredio okoliš.

To je čini se ujedno i ključan dio investicije jer bi se u toj fazi uložilo čak 25 milijuna eura. Također, investitor bi s početkom radova počeo plaćati i naknadu za koncesiju. Osim što bi mu se na taj način država mogla “iskupiti” za vlastitu grešku nastalu uslijed proglašenja lokacije kulturnim dobrom, Končar svoj zahtjev argumentira pojašnjenjem da je jesen idealno vrijeme za početak grubih radova na niskogradnji, jer nikom ne smeta.

Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi, realno je očekivati da Vlada Danku Končaru da zeleno svjetlo za konzumaciju koncesije u fazama, kako bi se konačno pokrenula investicija. Naš izvor pojašnjava da je rješenje optimalno i zapravo ispunjava glavnu Končarovu ambiciju na lokaciji, a to je izgradnja dvije nautičke luke uz suhu marinu.

Osim toga, početak radova mogao bi se poklopiti i s pronalaskom koncesionara za otok Veliki Brijun, investicijom koja se smatra zamašnjakom projekta Brijuni rivijera. Odluka se očekuje za nekoliko tjedana, a ako bude pozitivna, naći će se i na jednoj od idućih sjednica Vlade. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kod nas se investicijom smatra i izgradnja Trga pravde za 1,6 milijardi kuna
Koliko će ”profita” donijeti ta ”investicija” u recimo idućih 10 godina 🙂 ?

Da sam u poziciji g. Koncara, ja bih odustao, pa neka si traze novog koncesionara.
Zemlja nesposobna do bola, vec deset nije u stanju prodati holtele u Kastelima, Korculi, Podgori…dvadeset godina im treba da Kupare dovedu u tu fazu da mogu raspisati natjecaj, projekt Brijuni- Riviera vec devet godina tapka u mjestu.
Narod se buni da se raspodaje nacionalno blago, dok otocani muku muce, sto im se stanovnistvo smanjuje, ali nikako nedaj nesto strancu prodati.
Zemlja apsurda kud god pogledas.

” Hrvatska ” brodogradilišta plaćaju 10Kn koncesiju po m2 .

ako su to investicije onda je i budali jasno da to ne donosi povećanje BDP niti otvaranje mnogo radnih mjesta već samo grabež pomorskog dobra i legalizacija otimačine obale.

New Report

Close