Kolarić: Zovemo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2021. u 09:47
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ne može nitko tu bitku iznijeti osim zdravstvenih djelatnika, rekao je Bašić.

U HRT-OVOJ emisiji U mreži prvog situaciju u zdravstvu komentiraju državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić, epidemiolog Branko Kolarić (SDP) i Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine iz Primorsko-goranske županije.

Razgovor se prvo poveo o poziciji Vilija Beroša zbog afere Cijepise, ali i izostanka reforme zdravstva.

“Pozicija ministra zdravstva je najnesigurnija pozicija ne samo u Hrvatskoj, nego i šire u Europi, ali mi se ne bavimo time u ministarstvu, nego se fokusiramo na svoj posao”, rekao je Bašić za HRT.

Kolarić: Ovo da se s reformama čeka na stolu, to je nedopustivo

“O reformi govorimo već dugo, ali nitko ju nije vidio ni čuo. Sanacije nisu način na koji se može sanirati zdravstveni sustav. Svakako najveći zalogaj je poslovanje bolnica, imamo i problem ljudskih resursa, zdravstvenih djelatnika o kojima ne brinemo, nije se napravila ni informatizacija ni digitalizacija. Ovo da se s reformom čeka na stolu, to je nedopustivo, da je reforma kod premijera na stolu. Postavlja se pitanje što radi ministar”, rekao je Kolarić.

“Pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva”

“Mi pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva. Onda nam se dogodi platforma na koju se trebate prijaviti ako imate 65+ godina i kronične bolesti, pa se zove mlađe. Ako pogledamo kako je izgledao sprovod princa Philipa, a kod nas imamo 2000 ljudi na sprovodima, onda to stvara konfuziju. Imamo 6.3 milijarde kuna duga prema veledrogerijama, dakle situacija je zabrinjavajuća i ovo je trenutak kad moramo krenuti prema promjenama”, rekao je Kolarić.

“Ovo je rat”

“Mi moramo shvatiti da smo u ratu protiv koronavirusa. Ne može nitko tu bitku iznijeti osim zdravstvenih djelatnika. Čini mi se da ovdje netko muti vodi, da se stvara sukob kojeg nema. To nije istina. Nitko u ministarstvu nije generalizirao, velika većina radi dobro svoj posao, ali oni koji to ne rade, njih moramo na neki način prisiliti da bolje rade”, rekao je Berošev državni tajnik Bašić pa dodao za kraj: “Ovo je rat, moramo stisnuti zube i liječiti ljude”.

Komentirajte prvi

New Report

Close