Kolarić: U početku smo bili među vodećima po niskom broju zaraženih, sada smo na drugom kraju

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2020. u 10:20
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Branko Kolarić je rekao kako sada imamo mlađe ljude koji su zaraženi i idemo prema starijoj dobi.

Trebamo biti zabrinuti kad pogledamo da već nekoliko tjedana imamo povećan broj zaraženih, rekao je koordinator novoosnovanog povjerenstva, primarijus Branko Kolarić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, gostujući u Temi dana HRT-a.

Hrvatska bilježi rekordan dnevni broj zaraženih korona virusom, 369. Tri su osobe umrle. Petnaest ih je na respiratoru. Nema županije u kojoj se u posljednja 24 sata nisu pojavili novi slučajevi. Jesen ponovno nosi veliku neizvjesnost jer do novog lockdowna neće doći, što znači da se posebna pozornost mora posvetiti starijoj populaciji. Upravo je to cilj novog Povjerenstva za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina koje je osnovalo ministarstvo rada, socijalne politike, mirovinskoga sustava i obitelji.

– Trebamo biti zabrinuti kad pogledamo da već nekoliko tjedana imamo povećan broj zaraženih. U početku smo bili među vodećima po niskom broju zaraženih, sada smo na drugom kraju. Situacija zahtjeva dodatan oprez. Matematičke modele i izračune oko oboljelih treba uzeti s dosta opreza. Da bi mogli napraviti preciznije modele trebali bi imati puno veći broj slučajeva, rekao je Kolarić.

– Preciznost modela ovisi od dana do dana. Teško je predvidjeti nešto za sljedeća dva-tri dana, dodao je Kolarić.

“U Hrvatskoj je problem ne pridržavanje osnovnih mjera”

Branko Kolarić je istaknuo kako je koronavirus respiratorna infekcija i puno više informacija sad znamo, nego što smo znali na proljeće.

– Sad znamo neke modele na koji način se možemo nositi s ovom epidemijom. U Hrvatskoj je problem ne pridržavanje osnovnih mjera, nekakvih ljudi koji ne vjeruju u koronu ili protestnih pokreta što otežava kontrolu epidemije. Ako ne budemo nosili maske, pridržavali distance, onda ćemo podržavati širenje epidemije, istaknuo je Kolarić.

Branko Kolarić je rekao kako sada imamo mlađe ljude koji su zaraženi i idemo prema starijoj dobi.

– Na jesen bi se moglo dogoditi da opet imamo starije osobe zaražene. Onda nam bolnički sustav opet može biti opterećen, dodao je Kolarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close