Kreću povoljni krediti privatnom smještaju, tko neće udovoljiti standardima gubi kategorizaciju

Autor: Marija Crnjak , 29. travanj 2016. u 12:14
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar turizma iskoristio je Kongres Poslovnog dnevnika da po prvi put od imenovanja javno, u prisutnosti turističkih okupljenih djelatnika, “skenira sektor” i najavi novosti.

Ministarstvo turizma pokreće proces rekategorizacije privatnog smještaja, a kako bi podigli razinu kvalitete svojih soba i apartmana, vlasnici će na raspolaganju imati mikrokredite HBOR-a u iznosu od 10-15 tisuća eura. Usto, uvjet za dobivanje mikrokredita bit će da svoje smještajne objekte proizvodima iz Hrvatske, od namještaja do klima uređaja. Objekti koji ne udovolje minimalnim standardima kvalitete, a vlasnici propuste priliku za ulaganje, izgubit će pravo da budu na tržištu. Najavio je to danas ministar turizma Anton Kliman na drugom Hrvatskom turističkom kongresu u organizaciji Poslovnog dnevnika koji se održava u Makarskoj. 

"Cilj nam je povećati udjel hotelskog smještaja, no moramo znati da je više od 50 posto kapaciteta u privatnom smještaju. Svjesni smo da obiteljski smještaj nije samo opredjeljenje već je nekad pitanje nužde i krpanja budžeta, no naša je obveza da da podignemo razinu kvalitete destinacija koje želimo podizati na četiri ili pet zvjezdica. Svega ima na tržištu. Ono što je kategorizirano zadnjih godina je dovoljno dobro da konkurira na tržištu, no rekategorizacija obiteljskog smještaja jako dugo nije provedena", kazao je Kliman, otkrivši da će kroz HBOR stoga biti plasirano između 350 i 400 milijuna eura kako bi se poduzetnicima omogućilo da podignu razinu kvalitete svojih objekata i destinacija u kojima posluju.

Ministar Kliman iskoristio je Kongres Poslovnog dnevnika da po prvi put od imenovanja javno, u prisutnosti turističkih okupljenih djelatnika, "skenira sektor" i najavi nove mjere koje planira provesti u mandatu. Najavio je tako i mogućnost značajnog povećanja iznosa novca koji hotelski sektor može povući iz europskih fondova, za još 100 milijuna eura koji nisu povučeni iz drugih dijelova operativnih planova.

Nakon što je to otkrio u danas objavljenom razgovoru u posebnom prilogu PD-a, Kliman je ponovio važnost jačanja uloge Ministarstva turizma, o čemu je već razgovarao s prvim ljudima Vlade, da se dijelovi drugih resora presele u Ministarstvo zbog bržeg donošenja odluka. 

Kongres u makarskom Hotelu Meteor nastavlja se raspravama o sezonalnosti, investicijama, stvaranju atraktivnih destinacija, a okupljene je pozdravio i makarski gradonačelnik Tonči Bilić, istaknuvši da je ovo još jedna u nizu manifestacija povodom proslave 100. godišnjice turizma u Makarskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close