Kerum pred Josipovićem: Vlast prodaje muda za bubrege

Autor: Agencija VLM , 06. ožujak 2013. u 12:55
Željko Kerum / Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Predsjednik je iz prvog reda slušao splitskog gradonačelnika.

Otvaranje međunarodnog sajma Gast u Splitu, na kojemu je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, bila je prilika splitskom gradonačelniku Željku Kerumu da na govornici progovori o problemima koji ga i samoga tište, ali ne kao gradonačelnika, već poduzetnika.

– Ne vidi se izlaz iz situacije i smjera kojim idemo. Ja situaciju u poduzetništvu i gospodarstvu znam odlično, u sličnoj sam situaciji kao i ostali. Za nas je pojam takmičenja i utakmice bio tko ima više radnika, a sada se natječemo tko će imati manje ljudi. To je žalosno što hrvatska država i vlast, bez obzira bila ona lijeve ili desne ideologije i svjetonazora, to ne primjećuje već doslovno prodaje muda za bubrege, ispričavam se na izražaju. To je puno teorije, a prakse nikakve – u mikrofon je skresao Kerum i dobio sramežljiv aplauz usred govora, kojeg je nastavio bez dlake na jeziku.

– Najveće štetočine poduzetništva su banke i porezna. Porezna nema razumijevanja, ide s represivnim mjerama, namet na namet, a banke da i ne spominjem koji godinama rade štetu firmama. Došli smo do situacije da praktično ne možeš dalje funkcionirati. Mislim da ne idemo u dobrom smjeru i da će biti još puno gore! – zaključio je Kerum i dodao kako će u Hrvatsku dolaziti strane firme koje će graditi ceste, kao što je slučaj i u Sloveniji. Poručio je da treba prestati s teorijom i započeti s praksom.

Predsjednik Josipović otvarajući sajam je rekao kako kriza dominira našim društvom, a organizacija ovakvog sajma unosi optimizam.

– Danas je pitanje nezasposlenosti i i siromaštva ključni probelm. Nadam se da će program potiacanja investicija dovesti do smanjenja nezaposlenosti i da će dogodine biti bolje – poručio je Josipović ne osvrćući se na Kerumovo izlaganje koje ni kasnije nije želio komentirati.

Sajam Gast obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: sajam prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, kave, namještaja, vina i turizma.

Komentari (3)
Pogledajte sve

cazo22, mislim da su ovo poslovne novine a ne neko zutilo, gdje se sire parole: ubij kulaka majku mu…
Sve one, koji ne placaju poreze ili doprinose treba goniti, to je moj nacelni stav, neovisno o kome se radi. A ako cemo o postenju ili prvom milijunu poslovnih ljudi, trebao bi procitati, kako su recimo: Gates, Buffet, Trump, Soros … dosli do prvog milijuna. Nigdje novac ne pada kao “mana” s neba, osim u Bibliji.

vlasnici tvrtki koje si nabrojao,poznati su po skromnosti,jedan živi u dvorcu i ima zeru otočića….

Trebao je reci da on otpusta radnike i zatvara firme, dok drugi kompetentni poduzetnici ulazu u nove projekte. Recimo Agrokor ove godiene ulaze samo u Vukovar cca.300 mio. kuna, Atlantic pravi novu tvornicu vrijednosti cca. 10 mio. eura, Kandit isto tako i jos puno drugih poduzetnika, koji imaju vizije i osmisljene programe. Naravno da je njemu Porezna uprava trn u oku. Pa tko je jos vidio u ovoj zemlji da se porezi i doprinosi placaju? Pa misli si Kerum, ako to platim, sto onda ostaje meni, za moj luksuzni zivot!?
Sad su mu i banke trn u oku. A dok su mu pomagale da uspostavi svoj imperij, nisu mu smetale. S jedne strane gledano, hvala Bogu da ovakvi tipovi polako nestaju sa poduzetnice scene.

New Report

Close