Kerum: Gotovina se složio da ga se proglasi počasnim građaninom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2012. u 15:27
PXL

Splitski gradonačelnik Željko Kerum rekao je danas da se general Ante Gotovina složio da ga se proglasi počasnim građaninom Splita, što je Gradsko vijeće danas jednoglasno i učinilo.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum rekao je danas da se general Ante Gotovina složio da ga se proglasi počasnim građaninom Splita, što je Gradsko vijeće danas jednoglasno i učinilo.

Na pitanje kako komentira prijedloge više splitskih gradskih kotareva da se jedna ulica u Splitu nazove po generalu Gotovini, Kerum je odgovorio kako je Gotovina "preveliko ime i prevelika tema da bi se olako donijela odluka ili predložilo da se neka ulica nazove po njemu, tako da to uopće ne može komentirati jer o tomu treba razgovarati na višoj razini".

Na pitanje treba li nazive ulicama davati po živućim građanima, Karum je odgovorio kako "ne može odgovoriti na to pitanje jer o tome nije razmišljao".

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je kako na današnjoj sjednici Gradskog vijeća neće biti do kraja zbog privatnih obveza, ali, dodao je, ubuduće će češće boraviti u zgradi Banovine kako bi sa svojim zamjenikom Jurom Šundovom brže rješavao teškoće i donosio odluke jer se sada Šundov brine o svemu.

Na pitanje zašto jedno vrijeme nije dolazio na posao u Gradsku upravu, Kerum je odgovorio kako je koristio godišnji odmor od ove i protekle dvije godine, a na novinarsku primjedbu da se zaostali godišnji odmori mogu iskoristiti samo do određenog roka Kerum nije ništa odgovorio.

Nakon izjave novinarima Kerum je otišao iz zgrade Banovine.

Na sjednici su vijećnici Kerumu postavili više pitanja. Tako je Luka Podrug (HČSP) pitao što je s izgradnjom križa na Marjanu, na što je Kerum odgovorio kako je "sve poduzeto da se križ na Marjanu napravi" te da ima donatora koji žele financirati njegovu gradnju, tako da to Split neće ništa stajati.

Vijećnik HDZ-a Mirko Ramljak pitao je gradonačelnika u kojoj je fazi postavljanje spomenika prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na Rivi. Kerum je rekao kako će se početkom prosinca ove godine raspisati natječaj za taj projekt.

Vijećnik SDP-a Gojko Čepo upitao je Keruma zašto se danas pojavio na sjednici Gradskog vijeća, pri čemu je dodao kako su mnogi portali već izvijestiti da se pojavio nakon dužeg vremena. Ako on ne može odgovoriti, istaknuo je Čepo, neka to učini dogradonačelnica Anđelka Visković, koju je nedavno razvlastio.

Kerum je Čepi odgovorio kako ga neće isprovocirati te ga je upitao zašto je došao na današnju sjednicu, na što mu je Čepo odgovorio kako je, za razliku od njega, nazočan na svih 38 sjednica Gradskog vijeća u sadašnjem sazivu te mu je zamjerio da je "digao ruke od Splita".

Na početku sjednice Luka Podrug (HČSP) je prosvjedovao te je poderao razglednicu koja je s materijalom vijećnike dočekala na stolu u povodu 60. obljetnice negdašnje tvornice Jugoplastike kao performance Udruge za kulturu i vizualnu umjetnost OUR, koja tako želi podsjetiti na propast velikih tvornica.

Na prednjoj strani razglednice uz fotografiju djeteta piše "Sretan ti 60. rođendan" te "KK Jugoplastika, Split, Jugoslavija", a na poleđini znak bivše tvornice Jugoplastike i citat Terryja Eagletona protiv kapitalizma.

Podrug je zatražio da se "takav materijal više nikad ne dostavlja gradskim vijećnicima", ističući kako je posebno uvredljivo da se takav materijal s natpisom 'Jugoslavija' dostavlja vijećnicima na dan kad su generala Gotovinu proglasili počasnim građaninom Splita.

Komentirajte prvi

New Report

Close