Kempinski će do kraja godine dobiti novog vlasnika

Autor: Ana Blašković , 21. rujan 2015. u 12:22
Turistički projekt u koji je Hypo ulupao 258 mil. eura zaintrigirao mnoge/ Boris Ščitar/PIXSELL

U petak je istekao rok za predaju neobvezujućih ponuda za luksuzni turistički kompleks u Savudriji, pristigao je dvoznamenkast broj ponuda, uskoro slijedi dubinsko snimanje.

Projekt Skiper, istarski turistički biser koji uključuje luksuzni Kempinski Adriatic hotel, golf igralište, vile i apartmane, ujedno i jedan od najvećih poslovnih promašaja Hypo banke, do kraja godine mogao bi dobiti novog vlasnika. U petak je austrijska agencija HETA, koja za državu vodi prodaju, zatvorila knjigu neobvezujućih ponuda.

Ovog tjedna započinje analiza dokumentacije nakon čega će odabranim ulagačima biti omogućeno dubinsko snimanje poslovanja. "Nakon prodaje hotela Le Meridien Lav u Splitu, nastavljamo s prodajom turističkog portfelja. Proces prodaje Projekta Skiper započet je prije godinu dana, i nakon evaluacije ponuda, kada se provjeri ispunjavaju li one tražene uvjete, potencijalnim ulagačima otvorit će se vrata 'data rooma'. Nakon toga slijedi faza obvezujućih ponuda. U najboljem slučaju očekujemo potpisivanje ugovora do kraja godine", potvrđeno je Poslovnom dnevniku iz HETA-e, na koju je prebačen portfelj loših Hypovih kredita. Koliko Austrija traži za luksuzni resort koji radi punom parom nije poznato, no u agenciji kažu da im je stigao "dvoznamenkasti broj" ponuda.

Austrijski mediji, inače, upravo su Skiper ocijenili kao jedan od najvećih nekretninskih promašaja Hypo banke. Citirajući istražitelje koji raspetljavali klupko kreditnih afera koruške banke (CSI Hypo), austrijski Der Standard u travnju je naveo da je centrala u Klagenfurtu kreditirala projekt Skiper s 258 milijuna eura, odnosno dvije milijarde kuna, pri čemu su oko 160 milijuna eura gubici u Savudriji. Prema pisanju Glasa Istre koji je godinama detaljno pratio događanja u Savudriji, Hypova matica u Austriji je od 2002. do 2009. za tvrtku Rezidencija Skiper izdvojila 242 milijuna eura zahvaljujući kojima su na 120 hektara financirali izgradnju luksuznog hotela Kempinski, zatim prvog golf terena u Istri, 22 luksuzne vile i ranije izgrađenih 120 apartmana.

Začetnik projketa i jedan od suvlasnika tvrtke bio je austrijski državljanin Miro Oblak. On je od dolaska u Istru imao punu podršku političara, od tada vladajućeg HDZ-a, do IDS-a koji je vladao županijom. Sam hotel otvorio je tadašnji predsjednik države Stipe Mesić istaknuvši ga kao svijetli primjer hrvatskog turizma. Taj kreditni aranžman pak u Austriji postao jedan od primjera mutnih poslova Hypo grupe zbog kakvih su austrijski porezni obveznici u konačnici banku morali spašavati s najmanje 5,5 milijardi eura.

Zapavši u financijske probleme Rezidencija Skiper 2007., prije otvaranja hotela, započela je s prodajom vila i apartmana u uvali Savudrija. Na mjesto Oblaka, kao suvlasnika tvrtke, potom je došla slovenska građevinska tvrtka Vegrad iz Velenja, no i sama je zapala u teškoće pa je banka kao jedan od glavnih vjerovnika preuzela kontrolu nad projektom. Da Hypo kompleksu pokušava pronaći novog vlasnika zbog nepodmirenih dugovanja, pisalo se gotovo odmah po otvorenju hotela u ljeto 2009., pri čemu je i sama banka slala signale da joj turizam nije temeljno poslovanje.

U procesu restrukturiranja i prodaje Hypo grupe dio lošeg nekretninskog portfelja na području bivše Jugoslavije prenesen je na austrijsku državu, među kojima i projekt Skiper, a banka je prodana fondu Advent International u partnerstvu s EBRD-om. Agencija HETA, kolokvijalno nazvana 'loša banka', koja ima mandat prodati nekretnine u portfelju, nedavno je objavila da traži kupca za Centrice grupu u čijem je portfelju 31 nekretnina u regiji, među kojima i zagrebačko sjedište domaće Hypo banke. Prošli tjedan uspješno je okončana prodaja splitskog hotela Le Meridien Lav koji je kupca također dugo čekao, da bi ga naposlijetku pronašao u češkom fondu rizičnog kapitala Odien.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close