Karlovačka Toplana: Radnicima napokon isplaćen dio zaostalih plaća

Autor: Agencija VLM , 21. travanj 2013. u 12:10
Inoslav Latković, diretkor Gradske toplane. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Najveći dio svojih potraživanja dobilo je 74 radnika, a ostatak od trideset posto dobit će kada se osiguraju dodatna sredstva.

Vjerovnici u prvom višem isplatnom redu, 74 radnika karlovačke Toplane, dobilo je najveći dio svojih potraživanja – ukupno 2,700.000 kuna.

 Ostatak treba osigurati

 – Novac je ‘sjeo’ u petak. Nije sve, ali je dosta – kaže direktor Gradske toplane, ujedno i bivši radnik Toplane, Inoslav Latković.

 I njegove kolegice iz stare tvrtke, koje su ostale pomoći stečajnom upravitelju Mati Čičku u naplati zaostalih potraživanja tvrtke, čime su se namaknula sredstva za isplatu tražbina, zadovoljne su ovakvim ishodom.

Čičak najavljuje da će im ostatak potraživanja biti isplaćen kad se osiguraju dodatna sredstva. Također, upravo su Toplana u stečaju i Gradska toplana sklopili ugovor o kupoprodaji dijela pokretnina. Riječ je o dijelu voznog parka, namještaju, rashladnoj tehnici i alatima. No, najvažnija pokretna imovina su ipak kotlovi, kojima se proizvodi toplinska energija. Za to Skupština vjerovnika traži 16,000.000 kuna, a karlovačka gradska tvrtka nudi manje.

Iz stare u novu tvrtku prešao je 51 radnik, kritičari kažu po političkoj podobnosti, što Latković opovrgava. Energetičar i jedan od kandidata s liste Naprijed Karlovac koalicije za Gradsko vijeće Davor Bajs ukazuje na zanimljivost kako je taj dio radnika, osim što je dobio poslove u novoj tvrtki, dobiva i otpremnine iz stare. S obzirom da Gradska toplana više plaća nabavku plina no što naplaćuje cijenu usluga, krajem siječnja je predala zahtjev Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji za izmjenu cijene.

 Nova računica

 Tako se traži povećanje stavke energija s 38 na 45 lipa po kilovatsatu, a smanjenje cijene snage s 24,7 na 19 kuna po kilovatu mjesečno, saznajemo od direktora.

 – Nemam informacija kada bi se Hera mogla očitovati o zahtjevu – kaže Latković.

 Bajs kritizira i činjenicu da Gradska toplana nije raspisala javni natječaj za nabavku plina za potrebe sezone na izmaku, a postoji pedesetak tvrtki u Hrvatskoj koje se time bave.

 – Jednostavno nismo imali mogućnosti u to vrijeme tako postupiti. Zakonito smo potpisali ugovor s Montcogimom izravnom pogodbom – kaže Latković i dodaje da će se ove godine raspisati natječaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close