Kako rade spalionice u Beču i Celju

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2024. u 07:49
Foto: Pixabay

Energana u Celju grije pola stanovnika toga grada. Hrvatskoj je, osim te energane u Sloveniji, uzor i ona u središtu Beča, koja je zbog svojeg izgleda postala i turistička atrakcija.

Jedno od vječnih pitanja kada je riječ o gospodarenju otpadom je – jesu li spalionice, odnosno energane najbolje rješenje. O toj temi govorilo se na konferenciji “OTPAD 360°- jučer smeće, danas problem”. Na vlastitim primjerima gosti iz Slovenije i Austrije objašnjavali su kako rade energane, piše HRT.

Energana u Celju grije pola stanovnika toga grada. Hrvatskoj je, osim te energane u Sloveniji, uzor i ona u središtu Beča, koja je zbog svojeg izgleda postala i turistička atrakcija. No, ono što je najvažnije, proizvodi električnu energiju i ne onečišćuje zrak. 

“Kapacitet jedne energane je 250 tisuća tona. Godišnje možete zbrinuti 250 tisuća tona smeća koje se ne može reciklirati. Uz to možete uštedjeti mnogo energije. Na primjer, u Beču tom energijom možete opskrbiti trećinu kućanstava u jednoj od najvećih distribucijskih mreža u Europi. Dakle, samo iz energije dobivene spaljivanjem otpada”, rekao je Alexander Kirchner, prokurist i voditelj Odsjeka za proizvodnju energije i kružne ekonomije Wien Energie.

Na konferenciji o gospodarenju otpadom razgovaralo se o tome kako funkcioniraju energane, koliko su isplative i hoće li se u skorijoj budućnosti moći vidjeti i u Zagrebu. 

“To je jednostavno neizostavna karika, ali morate taj sistem graditi, ne možete samo doći i reći – e sad imamo energanu. Ona nije dovoljna jer prije toga morate napraviti sve one stvari koje su jeftinije od same energane”, rekao je Viktor Simončić, savjetnik i direktor Grevicon Consultinga.

“Mi moramo kopirati one koji su ispred nas, ali prilagođavati njihove stvari nama. Mi sad hoćemo 55 posto, 66 posto reciklirati, a ja mislim da to hrvatska industrija ne može prihvatiti, mi nemamo tih prerađivačkih kapaciteta”, dodao je.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet tvrdi da će Zagreb izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Resniku biti korak bliže i izgradnji energane. 

“Zasad će on imati dva modula biomehaničke obrade – sortirnicu i kompostanu, a sve više se, kao što vidite, priča o energani, odnosno waste energy modelu koji će biti ili tamo ili na nekoj drugoj lokaciji. Možda u suradnji s HEP Toplinarstvom da se toplana adaptira da bude na RDF (refuse-derived fuel, gorivo od predobrađenog otpada, op. a.)”, rekao je Korlaet.

Poručuje da građani neće imati razloga za zabrinutost jer su sortirnica, kompostana, pa i energana zatvoreni sustavi koji neće štetiti okolišu i zdravlju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close