Kako je Vlada odblokirala na Fini čak 228.498 građana i 10.053 poslovna subjekta najkraće do 17. srpnja

Autor: Suzana Varošanec , 14. svibanj 2020. u 13:40
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U očevidniku je zbog neizvršenih osnova za plaćanje 30. travnja evidentirano 7579 poslovnih subjekata i 9637 građana, za koje se iznimno ovrha nastavlja prema zakonu koji je snazi od 18. travnja.

Novi val deblokada računa fizičkih osoba slijedom mjere administrativnog karaktera zbog situacije s koronavirusom zapljusnuo je Hrvatsku, proizvodeći u odnosu na zadnji slučaj masovnih deblokada građana tijekom 2018., čak i nešto veći učinak gledajući brojke: deblokiranih građana ovaj put više je za blizu 3000 fizičkih osoba.

Novi režim zastoja provedbe ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe (uključujući obrtnike i druge koji obavljaju registriranu djelatnost) do 17. srpnja, odnosno za razdoblje važenja posebnih okolnosti ima učinke deblokade računa za 228.498 građana i 10.053 poslovna subjekta. Usto, kako postoji mogućnost produljenja ovog zastoja Vladinom odlukom za još tri mjeseca, ovisno o razvoju situacije s pandemijom Covid-19, deblokirani dobivaju mogućnost dodatne zaštite zbog novog zakonskog prava uvedenog kroz punopravno raspolaganje novčanim sredstvima na računima, unatoč postojećim dugovima.

Usporedbe radi, kao jedna od mjera rješavanja problema građana sukladno Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima iz 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od 3 godine od datuma primitka u Finu te po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala je Fina provoditi ovrhe po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika.

Nova, pak, administrativna mjera na snazi od 18. travnja temeljem privremenog zakonskog rješenja, u odnosu na stanje na kraju ožujka, za 57% smanjila je broj blokiranih poslovnih subjekata te za 96 posto broj blokiranih građana, što su učinci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN 46/2020) koji se navode u informaciji Financijske agencije o stanju blokada na dan 30. travnja.

„Iznimno, ovrha se nastavlja u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje radi naplate zakonskog uzdržavanja djeteta (alimentacije), druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću (druga uzdržavanja koja se naplaćuju u rentama), tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene (npr. račun pričuve zgrade i sl.). Ovrha se u odnosu na pravne osobe nastavlja provoditi sukladno Zakonu, ali se ne obračunava zakonska zatezna kamata, sukladno odredbi čl. 2. Zakona. Odredba o tome da ne teče zatezna kamata, ne odnosi se samo na tražbine za koje se provodi ovrha, već općenito na sve pravne odnose u kojima je došlo do zakašnjenja u plaćanju“, iznose u svojoj informaciji.

Tako je u blokadi na kraju travnja evidentirano 7.579 poslovnih subjekata ( 7206 pravnih osoba i 373 fizičke osobe), što pojašnjavaju da je za 419 pravnih i 9634 fizičke osobe manje u odnosu na ožujak ili ukupno manje za navedenih 57%, dok u odnosu na travanj 2019. to je manje za blizu 60%. Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje blokiranih poslovnih subjekata iznosio je 4,2 milijarde kuna, što je za 1,4 milijarde kuna (oko 25%) manje u odnosu na ožujak, a 2,6 milijardi kuna (oko 38%) manje u odnosu na godinu dana ranije.

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 30. travnja ove godine u očevidniku je bilo evidentirano 9.637 građana, ili za 228.498 građana (96%) manje nego krajem ožujka, a 249.550 građana (oko 96%) manje u odnosu na travanj 2019. Dug građana iz osnova iznosio je 817,1 milijun kuna (glavnica), što je za 15,7 milijardi kuna (95,1%) manje u odnosu na prethodni mjesec, a 15,9 milijardi kuna (također 95,1%) manje u odnosu na travanj 2019. (tablica).

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad je mogla prije izbora sve u 2 dana rijesiti a prije 6 mjeseci je bilo da je to nemoguce.savjet gradanima na dan izbora.ostanidoma

A nema to veze sa covidom-19, već sa kupovinom glasova za predstojeće uzbore.

New Report

Close