Zastat će se s provođenjem ovrha na plaćama i mirovinama kroz tri mjeseca

Autor: Suzana Varošanec , 04. svibanj 2020. u 09:30
Cijela neto mirovina bit će isplaćena umirovljenicima, potvrđuju iz HZMO-a/PATRIK MACEK/PIXSELL

Prema podacima Ministarstva pravosuđa radi se o 34.090 ovrha pred sudovima na dan 24. travnja.

Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ((ZIMOS), nakon što je u hitnoj proceduri usvojen, stupio je na snagu 1. svibnja, ali s jednim nenajavljenim novitetom.

Predviđa izuzeće od primjene na ovrhe koje se provode po Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, što znači da će Fina nastaviti provoditi ovrhe na računima pravnih osoba, kako to na naš upit i potvrđuju.

Ipak, čini se da ovrhe na računima poduzetnika, čiji broj u travnju je prepolovljen, po svemu sudeći zbog dogovora o odgodi plaćanja između vjerovnika i dužnika, ne bi trebale postati masovnog karaktera.

Usto, za sudsko nepostupanje u ovršnim predmetima u uvjetima zdravstvene krize, sukladno preporukama pravosudnih vlasti da se u svim vrstama postupaka dok ona traje postupa samo u hitnim slučajevima, ovime se kroz zakonski okvir formalizira procesni zastoj koji se de facto dogodio.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa radi se o 34.090 ovrha pred sudovima na dan 24. travnja, i kako su ex lege zaustavljani, navodi predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, suvišna su rješenja o prekidu.

Dužnici fizičke osobe kojima se dio primanja inače usteže radi provedbe ovrhe na plaći i mirovini kao stalnom novčanom primanju, olakšice će osjetiti odmah na primanjima za travanj, jer će im trebati biti isplaćene u neto iznosu.

To znači zastoj ovrhe koju u korist vjerovnika na plaću još uvijek provode poslodavci, odnosno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na mirovinama za 21.136 umirovljenika u vrijednosti 2,8 mil. kn.

Iz HZMO-a potvrđuju da će zastati s provođenjem ovrha na mirovinama koje umirovljenicima treba isplatiti u svibnju, lipnju i srpnju, odnosno neće provoditi ovrhe u korist ovrhovoditelja, već će cijelu neto mirovinu isplatiti korisniku mirovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close