Kako je došlo do tragedije u Šibeniku: Tko je ubojica, tko su ubijeni i u kakvim su odnosima bili?

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2021. u 09:40
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon krvavog pohoda policija je izašla na teren naoružana dugim cijevima, pokušavajući naći počinitelja koji im je pobjegao, a tek je kasno navečer pronađen mrtav u Vodicama.

Krvavi pohod koji je na koncu odnio pet života šokirao je u subotu stanovnike Vodica i Šibenika. Branko Koloper, za kojeg se sumnja da je jučer u Šibeniku i Vodicama ugasio četiri života, na koncu je presudio i sebi. Njegovo tijelo sinoć je nađeno pored njegovog automobila u Vodicama.

Ubijena su dvojica šibenskih poduzetnika, Tedi Slamić i Toni Šparada, Radojka Danek, stečajna upraviteljica, koja je uz to i HDZ-ova gradska vijećnica u Šibeniku, te njezin suprug koji je po svemu sudeći bilo kolateralna žrtava.

Iako se za horor koji se jučer događao na ulicama Šibenika i Vodica doznalo malo prije 13 sati, kada je policiji dojavljeno da je u Vodicama u Mercedesu ispred Trgovačkog centra Djelo izrešetan muškarac, sve je ipak počelo na drugom mjestu, u hali na Južnoj magistrali na Ražinama, piše Večernji list.

Motiv zločina kakav dugo nije viđen u šibenskom kraju po svemu sudeći su neriješeni poslovni i imovinskopravni odnosi. Jer muškarac koji je s više od 20 hitaca izrešetan u Mercedesu je Tedi Slamić, lokalni poduzetnik i vlasnik Trgovačkog lanca Djelo. Koloper je po svemu sudeći prišao vozilu te je u njega iz automatskog oružja najvjerojatnije kalašnjikova ispalio 20 hitaca.

No prije nego što je izrešetao Slamića, Koloper, inače vlasnik propale tvrtke Matkol, koja je imala o lanac pekara, ubio je drugog šibenskog poduzetnika, Tonija Šparadu i stečajnu upraviteljicu Radojku Danek te njezina supruga Marija. On je po svemu sudeći bio kolateralna žrtva cijelog tog krvavog pohoda jer je suprugu doveo na sastanak sa Šparadom i Koloperom. Ako je tome tako, onda je Koloper vjerojatno cijeli svoj krvavi pohod isplanirao. Njegova je tvrtka bila u stečaju, a Šparada je trebao preuzeti njegove poslove zbog čega je s njim i došla stečajna upraviteljica. Je li na tom sastanku trebao biti i Slamić pitanje je koje će istražitelji vjerojatno pokušati razriješiti tijekom kriminalističkog istraživanja.

Na koncu je Koloper presudio i sebi, a policiji će vjerojatno trebati dani prije no što raspetlja ovo poslovno – kriminalnu priču. Za početak, za sada nije poznato je li Koloper u svim ubojstvima, a zatim i samoubojstvu, koristio isto oružje.

Koloper je, piše Večernji list, bio vlasnik tvrtke Matkol, nad kojom je stečaj pokrenut u studenom 2018. jer mu je poduzeće bilo u neprekidnoj blokadi duljoj od četiri mjeseca, a nakupio je i 831.000 kuna duga. Pekare Matkola svoja su vrata zatvorile nekoliko mjeseci ranije kada su šokirane radnice doslovno preko noći ostale bez posla jer ih o zatvaranju firme nitko nije obavijestio, a neke su obavijest o otkazu dobile prethodnu večer SMS-om. Na ranijim ročištima Koloper je tražio je odgodu rješenja o pokretanju stečaja navodeći da od imovine ima halu od tri tisuće kvadrata vrijednu oko dva milijuna eura, oko 300 kvadrata poslovnog prostora na Baldekinu čija je vrijednost oko 400.000 eura, sedam kombija, pekarsku opremu i strojeve te da od svojih vjerovnika potražuje oko 1,5 milijuna kuna za koje su pokrenuti postupci prisilne naplate. Najveći vjerovnik bilo je upravo Djelo, kojem je Matkol dugovao 111.000 kuna. Slamići su inače svoje trgovačko društvo Djelo osnovali 1990., a s godinama su mu pripojili nekoliko drugih tvrtki. Djelu je 2010. pripojena vodička tvrtka Veslo-inženjering, potom 2015. i tvrtka Slamić iz Knina.

Djelo danas ima 65 trgovina i oko 500 zaposlenih, uglavnom posluju s lokalnim OPG-ovima, a gradili su i neke manje hotele.

Komentirajte prvi

New Report

Close