Kako će Vlada natjerati javne naručitelje da se drže zakona?

Autor: Suzana Varošanec , 25. srpanj 2019. u 14:11
Pozivaju na kontrolu obveze isplate plaće/Igor Kralj/PIXSELL

Moraju se razviti mehanizmi s kojima će se moći kontrolirati kolika se bruto plaća isplaćuje individualno po radniku.

Na vrhu svojih prioriteta novi ministar rada Josip Aladrović ističe isocijalni dijalog s HUP-om i sindikatima, što bi značilo i prihvaćanje apela HUP – Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) i Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) koji su pozvali Vladu, odnosni javne naručitelje da u dokumentaciju za nabavu građevinskih radova ugrade provjeru poštivanja radno-pravnih propisa.

Naročito pozivaju na kontrolu obveze isplate plaće radnicima ugovorene Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo, koja je propis temeljem proširene primjene na sve poslodavce i radnike u graditeljstvu.

 

Habijanec

Osnovna plaća porasla bi za 20% u slučaju uvođenja novog mehanizma.

Od Vlade se traži zaokret od 180% radi smanjenja sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Predsjednik HUP-UPG-a Mirko Habijanec smatra da praksa zanemarivanja ovih obveza i dijela plaće na crno, osim što je nezakonita, remeti tržišnu utakmicu i negativno djeluje na sektor te državni proračun. 

Osnovna plaća porasla biza 20% u slučaju uvođenja novog mehanizma već na jesen. Neisplata plaće radnicima po tarifnim stavovima profesionalni je propust i razlog za isključenje ponuditelja radova te bi ga u postupku javne nabave trebali koristiti naručitelji i ponuditelji, tvrdi predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić te dodaje: "Moraju se razviti mehanizmi s kojima će se moći kontrolirati kolika se bruto plaća isplaćuje individualno po radniku."  

Komentirajte prvi

New Report

Close