Jučer je bilo 3603 novozaraženih, Epidemiologinja HZJZ-a: Danas očekujem još veće brojke

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2020. u 08:32
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Neke županije ipak ne odustaju od zahtjeva da barem u nekoj mjeri budu izuzete od ove mjere, ali po svemu sudeći im neće biti udovoljeno.

Jučer su u Hrvatskoj zabilježena 3603 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 20.691. Među njima je 2136 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata. Preminulo je 56 osoba.

Od subote se uvode nove mjere

Kako smo doznali jučer, donesena je konačna odluka da se zatvore kafići i restorani. Nove stroge mjere bi trebale stupiti na snagu u petak u ponoć, dakle na snazi će biti od subote, i trebale bi trajati do Badnjaka.

Neke županije ipak ne odustaju od zahtjeva da barem u nekoj mjeri budu izuzete od ove mjere, ali po svemu sudeći im neće biti udovoljeno.

Iako se svi kafići i restorani zatvaraju, restoranima će ipak biti omogućena dostava, i to ne do 22 sata kako je prvotno bilo predviđeno nego neograničeno. Više o tome pročitajte ovdje.

Treba li više zatvarati?

“Jako je važno kod novih mjera reducirati nepotrebno okupljanje ljudi koji nisu inače u kontaktu”, rekla je Lovrić Makarić, epidemiologinja HZJZ-a.

Ima li sada nekih žarišta?

“Na području ima nekih žarišta, ali možemo razgovarati o lokalnoj transmisiji virusa gdje ne znamo gdje su zaraženi ljudi. Ima u školama oboljelih, ne možemo reći da nema, ali čini se da mlađa populacija nešto rjeđe prenosi virus.

Osobe mlađe životne dobi odnosno djeca imaju često blage kliničke slike te se ne posumnja na koronavirus pa tek kad se drugi zaraze sazna se da i dijete ima koronu”, rekla je Lovrić Makarić.

“Ja osobno očekujem da će danas vrijednosti ići gore, malo je vjerojatno da će padati broj novozaraženih”, kazala je epidemiologinja HZJZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close