Zatvaraju se kafići, teretane, kladionice, bazeni, zabranjuju svadbe, obustavljaju svi sajmovi

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2020. u 07:47
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Do Badnjaka na snazi blaži lockdown: upitni su svi adventi, kina ostaju otvorena

Svi ugostiteljski objekti, osim onih u hotelima i kampovima, od petka u ponoć ili od subote trebali bi zatvoriti svoja vrata u sklopu novih restriktivnih epidemioloških mjera, a zatvaraju se i teretane, fitness i rekreacijski centri, zabranjuju se svadbe, obustavlja se održavanje sajmova i priredbi, a kina, kazališta, muzeji, galerije i škole ostaju otvoreni.

Zadnji je to nacrt mjera koji se, kako doznaje Jutarnji list, nakon današnjeg još jednog rekordnog dana od pojave koronavirusa, brusio na užem kabinetu Vlade, a koji treba još amenovati premijer Andrej Plenković. Mjere će sutra biti predstavljene javnosti i bit će na snazi sve do Badnjaka, kada će se ovisno o epidemiološkoj situaciji procjenjivati hoće li se ublažavati ili će se nastaviti s njima.

Nacrt mjera poslan županima na uvid

Najviše vremena na sjednici užeg kabineta odnijela je, kako se doznaje, upravo žustra rasprava o radnom vremenu kafića i restorana, odnosno o mogućnosti zatvaranja jer su postojali i prijedlozi blažih mjera, no očito nisu usvojeni, a sve druge mjere vezale su se upravo uz mogućnost zatvaranja kafića i restorana. Sastanak je trajao gotovo sedam sati, od 10 pa sve do gotovo 17 sati, a nacrt novih mjera poslan je županima na uvid.

Nacrt koji su danas dobili župani sadrži obustavu rada svih ugostiteljskih objekata, osim onih u hotelima i kampovima koji mogu posluživati hranu samo gostima, a pritom bi se restoranima dozvolila priprema i dostava hrane do ponoći. Dosad su se svadbe mogle održavati s maksimalno 25 ljudi, ali kako se ide u zatvaranje ugostiteljskih objekata, onda se i njima obustavlja rad. Noćni i disko klubovi i barovi već su zatvoreni, kao i kasina i automat-klubovi, a sada se ide i na zatvaranje kladionica. Zatvaranje fitness, sportskih i rekreacijskih centara i teretana također se vezalo uz ugostiteljske objekte. Da se nisu zatvorili kafići i restorani, išlo bi se s propisivanjem strožih mjera u rekreaciji.

Obustavlja se i rad bazena i sauna, kao i održavanje dječjih i drugih radionica te plesnih škola. Zabranjuje se i održavanje svih vrsta sajmova, pa je pitanje može li se uopće održati Advent u Zagrebu. Također, nema niti održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija, kao i proba, uključujući zborove. Nema niti sportskih natjecanja i treninga osim za sportaše I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima. Kada je riječ o mjerama okupljanja, one ostaju iste – na jednome mjestu može biti najviše 25 osoba, jednako kao i na sprovodima. Iste mjere ostaju na snazi i za trgovine i trgovačke centre koji su obvezni primjenjivati pojačane mjere.

Postojale su ideje da se ide s blažim restrikcijama

U Vladi su, kako doznaje Jutarnji list, postojale ideje da se ide s blažim restrikcijama prema kafićima i restoranima. Postojao je, naime, prijedlog da se kafići i restorani zatvore samo u onim županijama gdje postoji porast broja novozaraženih od koronavirusa. Raspravljalo se i o idejama da im se dodatno ograniči radno vrijeme, da se dodatno smanji broj posjetitelja ili da im se omogući samo rad na terasama, no ipak je prevladao stav da se moraju zatvoriti.

Kada je riječ o školama i fakultetima, oni ipak neće u potpunosti prijeći na online nastavu, kao što se spominjalo. Također, kulturni objekti ostaju otvoreni jer se procijenilo da i sada imaju izrazito restriktivne mjere i da su mjesta s niskim rizikom od zaraze.

Plenković: Nove mjere će trajati do prije Božića

Nakon rasprave o povjerenju ministru Tomislavu Ćoriću u Saboru, premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara, a dotaknuo se i donošenja novih mjera.

“Mjere će trajati do pred Božić. To nije tako daleko. Ako budu epidemiolozi tražili, mogu trajati i dulje”, dodaje.

“Pokazali smo kroz cijelu krizu da vodimo računa o poduzetništvu. Naći ćemo i nastojimo naći rješenja”, kazao je. Na pitanje ima li država novaca za to, odgovorio je: “Imat će”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve mjere koje donosite su uzaludne. Zabrana prodaje alkohola do 22 sata. Znaći  deset min prije nije bitno, što netko može kupiti 5 boca napraviti tulum i napiti se ko svinja. Lokali.. Jedino mjesto gdje jadni ugostitelji (koji se bore za svakog djelatnika, svakog gosta) zaista brinu i paze na mjere (maska, dezificijensi, razmak). Njih zatvarate, a shopping centre o stavljate otvorenima? Halo, što je sa vama? Policijski sat od 22h do 6h.obavezno nošenje maski, i drastične kazne. To vam jedino može pomoći. Ostavite ljude da rade. Ljudinostaju bes posla. Stopa kriminala će samo rasti, a onda tek imate problem.

New Report

Close