Sastanak Užeg kabineta: Hoće li se zatvoriti svi kafići ili će se ići na blažu varijantu?

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2020. u 11:59
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Banskim dvorima održan je sastanak užeg kabineta Vlade na kojem se definiraju najrestriktivnije mjere za suzbijanje pandemije ove jeseni. Službeno, mjere će biti objavljene sutra.

Nove mjere će trajati 4 tjedna, do božićnih blagdana, a tek će se onda razmišljati o rasterećenju ukoliko to dopusti epidemiološka situacija.

Epidemiolog Bernard Kaić napisao je dokument koji je još prošloga tjedna predstavljen ministrima, a na temelju kojega su oni predlagali mjere po svojim resorima.

Mjere se odnose na ugostiteljstvo, kulturu, sport, školstvo, javni prijevoz, javlja N1.

Mjere će, očekuje se, biti predstavljene do kraja radnog tjedna, a na snagu bi mogle stupiti već u petak u ponoć ili, najkasnije, u subotu u ponoć, neslužbeno doznajemo.

Što će biti s ugostiteljskim objektima?

Razmišlja se, ako pojedine županije zatvore škole, da bi se u tim županijama moglo očekivati potpuno zatvaranje kafića.

Postoji prijedlog da se kafići i restorani zatvore samo u onim županijama gdje postoji porast broja novozaraženih od koronavirusa, a o tome sada raspravljaju ministri s premijerom Andrejem Plenkovićem i tek se treba odlučiti hoće li se ići na ovu blažu varijantu ili će se kafići i restorani zatvoriti u cijeloj zemlji ovaj tjedan, objavio je Jutarnji list.

Jer u nekim županijama broj zaraženih na 100.000 stanovnika puno je manji nego u ostalim dijelovima Hrvatske, pa se postavlja pitanje zašto u cijeloj Hrvatskoj zatvarati ugostiteljske objekte.

Postavlja se i pitanje nadoknade troškova ugostiteljima

“Smatramo da Vlada ima obavezu nadoknaditi nastalu štetu i solidarno pristupiti poduzetnicima u ovoj situaciji. U slučaju da Nacionalni stožer RH donese strože odluke koje ograničavaju rad poduzetnika, smatramo da je obveza Vlade da nadoknadi pad prometa”, smatraju u udruzi Glas poduzetnika.

“Tisuće radnika ostat će bez posla”

“Još jednom ponavljamo kako su mjere za očuvanje radnih mjesta, namijenjene radnicima, a ne poduzećima. Njihovi troškovi su daleko viši od troškova plaća.

Ako se Vlada ogluši na apele poduzetnika i obrtnika, moramo istaknuti da će gotovo sigurno tisuće radnika ostati bez posla. Mnogobrojne tvrtke i obrti morat će zatvoriti svoja vrata i više neće biti radnih mjesta za očuvati. Ne želimo da se to dogodi, ne želimo otpuštati, ali neće biti drugog izbora. Također, mnogi poduzetnici i obrtnici bit će prisiljeni prosvjedovati, kao što smo to imali prilike vidjeti u proteklim tjednima. No ovog puta ujedinjeni te zajedno s našim partnerskim udrugama”, navode iz UGP.

HUP: Osim ekonomskog prijeti nam i širi društveni kolaps

Sukladno najavama novih mjera prema kojima se predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata, HUP će danas poslati svoje nove prijedloge kompenzacijskih mjera Vladi RH kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati ovom odlukom Stožera. Ugostitelji su već i sada ozbiljno ugroženi ovom krizom, a njihove zalihe su u potpunosti iscrpljene i radi se o jednom od sektora koji je najviše pogođen utjecajem pandemije. Podsjećamo, HUP je u nekoliko navrata upozoravao da do novog lockdowna ne smije doći jer će njegove posljedice produbiti razmjere postojeće krize te smo predlagali da se umjesto zatvaranja kafića i restorana pribjegne nekim drugim metodama suzbijanja pandemije. U HUP-u tražimo nastavak postojećih mjera uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do najmanje prvog svibnja sljedeće godine. Ugostitelji okupljeni u HUP-u traže i smanjenje PDV-a i moratorij na sve fiksne troškove s lokalne i županijske razine. U tom pogledu, ističemo dobar primjer grada Bjelovara i Rijeke koji su svoje ugostitelje oslobodili plaćanja najma. Sličnu bi mjeru trebalo poduzeti i za komunalnu naknadu i druge lokalne troškove. Svi zajedno moramo biti svjesni da se zatvaranjem objekata ugrožava ne samo i opstojnost gospodarstva nego su time ugrožena i brojna radna mjesta te nam prijeti osim ekonomskog i širi društveni kolaps.
Komentirajte prvi

New Report

Close