Još 35 milijuna eura jamstava EIB-a za kreditiranje MSP sektora u RH

Autor: Ana Blašković , 30. svibanj 2021. u 22:00
Tamara Perko, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak/JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Zajmovi će se odobravati za ublažavanje posljedica pandemije uz kamatne stope snižene za 0,403 postotnih bodova ili će kao kolaterali biti dovoljne samo mjenice i zadužnice.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) ugovorila je s Europskim investicijskim fondom (EIF) korištenje 35 milijuna eura jamstva koje će domaća razvojna banka pretočiti u osiguranje portfelja kredita do 50 milijuna eura malim i srednjim tvrtkama.

Zajmovi će se odobravati za ublažavanje posljedica pandemije uz kamatne stope snižene za 0,403 postotnih bodova ili će kao kolaterali biti dovoljne samo mjenice i zadužnice, najavio je HBOR.

Jamstva EIF-a proizlaze iz paneuropskog garancijskog fonda vrijednog 25 milijardi eura, a cilj je poduprijeti oporavak europske ekonomije nakon Covid krize, očuvati radna mjesta te osigurati likvidnost tvrtkama do 499 zaposlenih.

Ugovorena jamstva omogućit će HBOR-u kreditiranje SME segmenta i srednje kapitaliziranih poduzeća pod povoljnijim uvjetima u nekim od najteže pogođenih grana.

“HBOR će iskoristiti te garancije za direktne zajmove unutar postojećih kreditnih programa kako bi omogućio još povoljnije uvjete poduzetnicima”, kaže predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Dodaje da će se niža kamatna stopa i labaviji zahtjevi za kolateralima primjenjivati u kreditiranju obrtnog kapitala, kao i investicijskih projekata.

Najnoviji ugovor HBOR-a je treća operacija te vrste u Hrvatskoj čime se ukupni iznos odobrenih kredita uz garanciju tog mehanizma penje na 350 milijuna eura.

Budući da se garancijama mobilizira dodatno financiranje, iz dosad odobrenih sporazuma očekuje se 93,9 milijardi eura investicija diljem EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close