Jedan hrvatski grad pomaže plaćanje dadilja za djecu koja nisu u vrtiću

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2023. u 08:22
Foto: Unsplash/Ilustracija

Trenutačno djeluju 24 takva obrta koja se skrbe za 90-ak mališana. 

U riječkim vrtićima mjesta nikada dovoljno! Ove godine nije se uspjelo upisati tristotinjak mališana, a Grad, kako bi doskočio tom problemu, uz otvaranje novih kapaciteta, pokrenuo je projekt – dadilja! Trenutačno u Rijeci djeluju 24 takva obrta koja se skrbe za 90-ak mališana, javlja HRT. 

Barbara je profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Voljela je raditi u struci, no pandemija joj je pomrsila račune! I tada joj se život promijenio – nabolje!

“Ja sam za vrijeme korone ostala bez posla i tada sam dobila posao u jednom dječjem vrtiću i tu sam zapravo otkrila ljubav prema djeci i svidjelo mi se. Vidjela sam da su me djeca prihvatila i da je to nešto čime bi se voljela baviti,” govori Barbara Alvađ, dadilja.

Odlučila je tada, zahvaljujući odluci Grada Rijeke, otvoriti obrt za dadilje. Naime, zbog nedostatnih kapaciteta u jaslicama, od početka 2022. iz gradskog se proračuna sufinancira djelatnost dadilja.

“Sada po najnovijim podacima imamo čak 24 obrta dadilja. To nisu samo obrti u gradu Rijeci već i okolici. Znači, u 24 obrta imamo 84 djece koja su upisana u te obrte”, naglašava Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Obrt se skrbiti može za 12 mališana do tri godine, svaki dan od 8 do 17 sati.

“Ovo je nešto drugačije, dadilje nismo jedan na jedan. Tu smo dvije dadilje na 12 mališana. Tu je interakcija s drugom djecom, socijalizacija, djeca nisu sama, imamo različitu djecu, različite potrebe i učimo jedni od drugih, stvaramo zajednički, kolektivni rad”, rekla je Josipa Maček Lazić, dadilja.

Iako je mnogima ovakva skrb novost, roditelji su itekako zadovoljni. Pa i cijenom jer ih čuvanje mališana stoji kao i roditelje čija su djeca u gradskim vrtićima. Razlika od 270 eura financira se iz gradske blagajne.

Komentirajte prvi

New Report

Close