Iznenadna ponuda: Zvonko Zubak nudi Hrvatskoj 12 borbenih aviona za samo 79,5 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2019. u 22:06
Foto: Pixsell

Prvi zrakoplovi stigli bi već 2019., nakon produljenja životnog vijeka za 2000 sati, cijena uključuje i obuku 5 pilota, inženjera i tehničara.

Spreman sam pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom i nudim brzu, isplativu i realnu nabavu eskadrile borbenih zrakoplova, Miragea 2000 u izvrsnom stanju po ukupnoj cijeni od – 75,9 milijuna američkih dolara za 12 zrakoplova – kaže za Večernji list Zvonko Zubak.

Ponuda zvuči senzacionalno s obzirom na to da se Hrvatska već godinama muči s nabavom eskadrile i s obzirom na to da MORH nije uspio nabaviti izraelske F-16 Barake po cijeni od 500 milijuna dolara zbog protivljenja SAD-a. Sada Vlada nastoji reorganizirati nabavu i pokrenuti izravne pregovore sa Sjedinjenim Državama i švedskim SAAB-om o nabavi F-16 ili JAS-39 Gripena.

Zubakova ponuda dolazi “kao grom iz vedra neba”. I da je riječ o nekome drugom, tako povoljna izazvala bi nevjericu, no kada je Zubak u pitanju, činjenica jest da se već dokazao kao svjetski trgovac oružjem, a Hrvatska još pamti da je HRZ naoružao u ratnim i uvjetima embarga s po nekoliko eskadrila MiG-ova 21, borbenim eskadrilama helikoptera Mi-24, transportnim Mi-8 i Mi-17, s ukupno 53 letjelice!

Avioni operabilni Početkom lipnja Zubak je svoju ponudu poslao na četiri adrese – premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku GS OSRH generalu Mirku Šundovu.

U svojoj ponudi Zubak nudi konkretnu pomoć u kupnji 12 aviona Mirage C od države Brazil. Avioni su, kaže, IV. generacije, NATO kompatibilni, proizvedeni 1984. s preostalim resursom od 150 do 200 od ukupno 6000 sati leta, piše Večernji list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ukinut županije i agencije i imamo za 3 eskadrile najnovijih zrakoplova! A nebi morali uvozit ni radnu snagu…:

Za nas predobro. Formalnost cemo ispuniti, nek se jos obavezu uz neku normalnu naknadu odrzavanja i fajrunt !! Sto ce nama avioni ??? Kradeze je vec ionako doveo drzavu na nivo da jedino romi bez posla i to samo ako primaju naknade ostaju ovdje 🙂 Ostat ce ministri i oni koji primaju naknade za nerad !!

To je zastarjelo SMECE. Brazil kupuje nove Gripen E avione od Svedske. TO je poznato, a vi niste istrazili temu. Tom avionu nije ostalo nista resursa, i to je stari avion koji nece jos dugo letjeti. Francuska ce ga izbaciti iz upotrebe svaki cas.

Svaki drugi oglas na njuškalu počinje riječima “u odličnom stanju”. 🙂

New Report

Close