Iznajmljuje luksuzno uređenu sobu sa zahodom za – 270 eura!

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2021. u 13:57
Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Sezona je na vrhuncu, Splitu se kao i ostatku hrvatske obale u nesigurnim koronavremenima, dogodio turistički boom, pa smještaja nema ni za lijek što ponovno, nakon lanjskog predaha zbog viška apartmana i stanova u Splitu, vraća na muke podstanare.

“Iznajmljujem luksuzno uređenu sobu sa zahodom, pet minuta pješke od kampusa i oko sto metara od McDonald’sa i autobusne stanice. Cijena iznosi 270 eura, režije su uključene (struja, voda, internet). Na slikama još fali perilica rublja. Soba je dostupna od 1. listopada. do 1. srpnja. za sve ostale informacije se javite u inbox” – oglas, koji je osvanuo u jednoj od Facebook grupa za iznajmljivanje stanova u Splitu, izazvao je podsmijeh među onima, koji su ga komentirali, aludirajući na lakomost iznajmljivača, piše Slobodna Dalmacija.

Sezona je na vrhuncu, Splitu se kao i ostatku hrvatske obale u nesigurnim koronavremenima, dogodio turistički boom, pa smještaja nema ni za lijek što ponovno, nakon lanjskog predaha zbog viška apartmana i stanova u Splitu, vraća na muke podstanare.

Kolovoz je već uobičajeno vrijeme za potražnju studentskih stanova i sobica, a stanodavci, s obzirom na velik broj turista u gradu, kalkuliraju, moglo bi se reći, na dnevnoj bazi.

“Iznajmit sobu za ove pare. Bože, udri me macom”, “Jesam dobro pročitala? Soba 270 eura? Halo čovjek, spusti se sa oblaka”, “Bolesno”, samo su neki od komentara na ponudu splitskog iznajmljivača, koji u istoj Facebook grupi iznajmljuje “potpuno novi, luksuzno uređeni dvosobni stan, koji se nalazi blizu McDonald’sa i autobusne stanice, te je udaljen od kampusa pet minuta pješice. Parking mjesto ide uz stan koji je dostupan od 1. listopada do 1. srpnja. Cijena iznosi 600 eura plus režije za dvije osobe i 700 eura plus režije za tri osobe, te je potreban polog u visini jedne najamnine koji vam se vraća na dan odlaska ukoliko je sve u redu sa stanom”.

– Evo, baš jučer mi jedan od kolega, koji se baš bavi turističkim najmom, kaže kako je imao rupu u slučaju jednog trosobnog stana na Žnjanu i da je otvorio datume i stavio 400 eura cijenu po danu. I odmah mu se iznajmilo… Sve je jasno”, osvrće se na trenutni zakon ponude i potražnje Ivica Roščić, vlasnik splitske agencije “Anastazia nekretnine”.

– I sad će naši ljudi, koji iznajmljuju stanove podstanarima opet poludjeti s cijenama, ucjenjujući ih pričama u stilu ‘mogu ja iznajmiti stan za toliko i toliko…’, a znamo da cijela priča s turistima traje vrlo kratko. Do Velike Gospe i gotovo. Tako je i s prodajom stanova, svi lupaju cijene kvadrata, ali prodaja ne ide – ne krije Roščić, piše Slobodna Dalmacija.

U svojoj agenciji za posredovanje u prometu nekretninama na području Splita, otoka i šire okolice nudi i stanove za najam, za koje se trenutno ponajprije raspituju studenti. I to strani.

– Već se ova priča s cijenama najmova za turiste i na njih reflektira, ali još uvijek se ne zna do kada će trajati sezona. Stanodavci još uvijek kalkuliraju… Realno, trenutno imamo nešto stranih studenata u potrazi za podstanarskim stanovima, domaći ionako izbjegavaju agencije. Što će naša jadna djeca?! Muče se, nije im lako, uz stanarinu, platiti i agencijsku proviziju – kaže Roščić, napominjući kako strani studenti, koji u njegovoj agenciji zatraže pomoć u potrazi za stanom, mogu platiti skuplje podstanarske stanove, ali “oni žele luksuz, da oprema stana prati cijenu i da je blizu kampusa”.

Komentirajte prvi

New Report

Close