Izjave o fiskalnoj odgovornosti – brana aferama ili puko zadovoljavanje forme?

Autor: Jadranka Dozan , 22. lipanj 2023. u 22:00
Marko Primorac, ministar financija, pojasnio je da se izmjena odnosi i na tvrtke u kojima država nije većinski dioničar/J. Galoić/PIXSELL

Izvješća Vladi morat će sastavljati i predavati i čelnici svih tvrtki od posebnog interesa.

Podugačka lista državnih tijela, institucija i trgovačkih društava u vlasništvu središnje i/li lokalnih jedinica koji su i dosad morali dostavljati izjave o fiskalnog odgovornosti ubuduće će biti i malo duža.

Prema konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji je Vlada usvojila na ovotjednoj sjednici, te će izjave odskora morati sastavljati i predavati i čelnici svih pravnih osoba od posebnog interesa za RH neovisno o tome je li im država većinski vlasnik.

“To, dakle, uključuje i Inu”, istaknuo je ministar financija Marko Primorac predstavljajući predložene zakonske izmjene s kojima se ide pred Sabor.

36

trgovačkih društava obuhvaća lista obveznika Zakona o fiskalnoj odgovornosti

43 točke
Prema odluci Vlade, lista trgovačkih društava od posebnog interesa za državu obuhvaća njih 36. Većina tvrtki s tog popisa je u 100-postotnom vlasništu države, a uz nekoliko u kojima izravno ili kumulativno ima većinski udjel (Janaf, ACI) na njoj je i Ina, u kojoj država (sa 44,5 posto udjela) nije ni pojedinačno najveći dioničar.

Prilično opsežna izjava, prema postojećem “dizajnu” upitnika, za trgovačka društva uključuje 43 točke u šest područja – od planiranja, izvršavanja i javne nabave do računovodstva, izvještavanja i transparentnosti. Tom izjavom u osnovi se potvrđuje zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava unutarnjih kontrola u okviru proračunom odnosno financijskim planom utvrđenih sredstava.

Očitovanja vezana uz planiranje podrazumijevaju godišnje i srednjoročne planove poslovanja, kao i godišnje planove ulaganja. U okviru izvršavanja obuhvaća se npr. referiranje o poduzimanju mjera za naplatu potraživanja, urednom plaćanju dobavljača, plaćama i drugim primanjima Uprave.

Nadalje, vezano uz računovodstvo, jedna od 12 točaka podrazumijeva npr. očitovanja o tome jesu li u potpisanim ugovorima s dobavljačima, pružateljima usluga ili izvršiteljima radova detaljno utvrđena vrste robe/usluga/radova (na uzorku od pet posto ukupnog broja ugovora i najmanje tolikog udjela vrijednosti).

Uz ostalo, dio tog seta temeljenog na uzorcima jest i referiranje na “izvještaj o obavljenoj usluzi, odnosno drugu vrstu pisanog odobrenja ili dokumentacije kojom se potvrđuje izvršenje usluge.

Proširenje zadaća
U slučaju Ine, a s obzirom na prošlojesensku plinsku aferu, neke od stavki izjave o fiskalnoj odgovornosti iz današnje se perspektive čine korisnim. No, zna li se da takve izjave kod nas otprije potpisuju stotine obveznika prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, ima mjesta i sumnjama u učinkovitost najnovijeg proširenja obveznika, pa mnogi smatraju da je i to više-manje u funkciji još jedne kvačice i zadovoljavanja forme.

Inače, predložene izmjene zakona predviđaju i proširenje zadaća Povjerenstva za fiskalnu politiku. One će ubuduće uključivati i razmatranje i usporedbu makroekonomskih i proračunskih projekcija s ostvarenim vrijednostima u četiri uzastopne godine (najmanje jednom u dvije godine), a potvrđivat će i makroekonomske projekcije na kojima se temelji program stabilnosti i nacrti proračunskog plana.

Komentirajte prvi

New Report

Close