Iz EU fondova obnavljaju stare dvorce i pretvaraju ih u hotele i muzeje

Autor: Marija Crnjak , 28. svibanj 2019. u 22:00
Nova atrakcija - Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, otvara se u srpnju

Kako se iz EU fondova ne može dobiti bespovratan novac za izgradnju hotela, u Županiji su se domislili da će stvarati prezentacijske centre.

U Suhopolju kraj Virovitice u srpnju se otvara Centar za posjetitelje Dvorac Janković, nova atrakcija Virovitičko-podravske županije u koju će biti uloženo ukupno 39,7 milijuna kuna, od čega se 33,4 milijuna kuna financira iz  Europskog fonda za regionalni razvoj, odobrenog u sklopu poziva „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“.

To je tek jedan od projekata revitalizacije niza dvoraca, kurija, plemićkih i bivših vojnih objekata u županiji, te njihova stavljanja u funkciju turizma u sklopu tzv. Plemićke rute. Trenutačno su u fazi provedbe ili dovršenja projekti ukupne vrijednosti čak 276 milijuna kuna, otkrio je na jučerašnjem predstavljanju projekta u Zagrebu Josip Mikolčić, pomoćnik direktora Turističke zajednice VPŽ. Lani je županiju posjetilo 16.033 gostiju koji su ostvarili 40.276 noćenja.

"Sudjelovanje u EU projektima sjajna je prilika koju smo dobili kako bi obnovili brojne zapuštene objekte koje ćemo staviti u funkciju turizma. Županija još uvijek ima malo hotelskog smještaja, što trebamo izmijeniti kako bismo mogli ostvariti značajan prihod od turizma", pojasnio je Mikolčić. 

 

Mikolčić

Europski projekti nam daju sjajnu priliku da obnovimo zapuštene objekte.

Naime, kako se iz EU fondova ne može dobiti bespovratan novac za izgradnju hotela, u Županiji su se domislili rješenju da rade projekte prezentacijskih centara koji se kasnije pretvaraju u hotel.  Tako će Centar Janković osim multimedijalne izložbene dvorane, 5D kina i kreativnog laboratorija imati i 15 soba za goste, koje će za početak registrirati kao sobe za iznajmljivanje, a nakon isteka roka od pet godina moći će se dodati još 15 soba i registrirati heritage hotel, što je u planu.

Tada će Županija moći i prodati hotel privatnom investitoru, kao i ostale objekte. Kako je poznato, oko dvije godine na tržištu je Informativno-edukativni centar i hostel u obnovljenom ljetnikovcu grofa Draškovića iz 19. stoljeća. Na Plemićkoj ruti je i Heritage hotel Kurija Janković, u listopadu se očekuje i otvaranje muzeja u obnovljenom dvorcu Pejačević, kroz 1,5 godinu prve goste primit će i obnovljeni Ružica grad iz 15. stoljeća, dok se na otoku Križnica na granici s Mađarskom u bivšim vojnim objektima planira kamp i posjetiteljski centar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close