Ivan Šuker: Budimir laže, to nije bio program HDZ-a

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2015. u 09:18
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Može li i smije li država istraživati milijunske iznose koje hrvatski građani imaju na računima u stranim bankama? Je li riječ o predizbornoj najavi ministarstva finacija i porezne uprave ili će država zaista naplatiti milijunske iznose poreza?

Gost Novog dana na televiziji N1 bio je saborski zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker.

Hoće li ministarstvo financija zaista istražiti tko su vlasnici računa u stranim bankama?

To je kontinuiran posao Porezne uprave i od toga ne treba raditi nekakvu veliku misu. Treba to istražiti i tek nakon toga izvijestiti javnost, jer što ako se dogodi da se ispostavi da je tu ipak sve bilo OK?

Povremeno se čuju tvrdnje kako je iz Hrvatske iznijeto na milijarde kune, izvučeno na nezakonit način?

Ja već pet godina nisam ministar, tim stotinama milijuna niti traga. Bilo kakvoj transakciji koja je išla legalnim putom može se ući u trag. Treba dati onima koji rade taj posao da sve ispitaju, jer ovako Ministarstvo financija ne smije raditi, budući da takve stvari zahtijevaju tajnost. Iz ničega se radi velika misa. Hrvatska je danas u velikoj prednosti i sve te novčane transakcije su pod budnim okom svih međunarodnim institucijama.

Spominje se iznos od 1.7 milijardi kuna?

Ne mogu reći da se radi o milijardama kuna. Ako je tako, postavlja se pitanje kako se to moglo dogoditi, da je iz Hrvatske otišao novac i da je otišao u uređenu državu članicu Europske unije.

U vaše vrijeme niste tražili podatke o računima hrvatskih građana u inozemstvu?

Opet od nečega radimo veliku misu, hrvatski građani već godinama imaju račune u inozemstvu.

Smije li država istraživati porijeklo imovine?

Ako institucije imaju indicije da imate imovinu koja je u nesrazmjeru, vi ste dužni dati podatke kako ste stekli taj novac. To je posao Porezne uprave. Svaka transakcija preko 100.000 kuna se evidentira u Uredu za suzbijanje pranja novca. To je redoviti posao Porezne uprave.

Je li realno očekivati da se na taj novac naplati porez?

Ide blokada tih računa, zna se kako to ide i država iz tih sredstava može bez problema naplatiti svoja potraživanja. To je jedna normalna procedura, možda se ne događa često, ali to je posao Porezne uprave. Ako je netko nelegalno iznio novac iz Hrvatske, realno je da će država na taj novac naplatiti porez.

Vidite li u svemu i odgovornost HNB-a?

Sad je popularno napadati HNB. HNB radi svoj posao, oni imaju svoj zakon, te transakcije su se odvijale preko poslovnih banaka, a HNB nadzire poslovne banke. Tomislav Karamarko želi potaknuti HNB da se aktivnije uključi u cijelu ovu priču, kada poziva na ostavku guvernera Vujčića.

Traži li HDZ smjenu guvernera ili ne?

Mi kao stranka nismo uputili zahtjev, a predsjednik stranke je poslao jedno upozorenje javnosti da se HNB treba u neke stvari aktivnije uključiti.

Treba li istražiti i imovinu guvernera i njegovih zamjenika s obzirom na informacije o njihovoj imovini koje su objavljene?

Treba vidjeti što su ti ljudi radili, kakve su plaće imali i beneficije. Porezna uprava to može istražiti bez problema i treba provjeriti je li njihova imovina drastično veća od drugih koji se bave istim poslom.

Je li plaća guvernera Vujčića previsoka?

To je taj nesrazmjer. Politička nomenklatura nije stavila čelnike HNB-a u državne dužnosnike i to znači da oni imaju drugačiji status. Zbog tog nesrazmjera je teško naći kvalitetne ljude u državnoj upravi.

Uz sve mjere za olakšanje socijalnog stanja broj blokiranih računa građana i dalje raste?

To znači da balalajke o izlasku iz krize i smanjenoj nezaposlenosti nisu točne i da su svi makroekonomski pokazatelji međunarodnih institucija točni.

Kako objašnjavate da je pogodnost tzv. oprosta duga ispunilo samo 729 građana? Govorilo se o brojci od 50 tisuća građana?

Kada donosite neki zakon, treba napraviti prave analize i poslati određeno upozorenje. Jedna stvar je ako nemate za platiti račune za grijanje, vodu, a druga ako nemate za platiti račun za mobitel. Nije bitan status pojedinca, već status obitelji. Ovo je više bila PR-ovska priča.

O ekonomskom programu HDZ-a do sada smo malo čuli, zašto ga predsjednik stranke naziva "Dolinom suza?"

To znači da će se napokon morati provesti reforme u svim segmentima društva. Ne možemo podmirivati sve ove silne troškove. U socijalnoj politici ima puno onih kojima tu nije mjesto – eliminirat ćemo sve one kojima tu nije mjesto. Nijedan građanin Hrvatske se neće buniti ako eliminiramo one koji zapravo nemaju pravo na socijalna davanja.

Hoće li se smanjivati mirovine?

Ne mogu reći niti da, niti ne. Ono što je govorio Budimir, da biti rezanja mirovina, nije istina. HDZ još nije izašao sa svojim programom i stoga ga nitko ne može komentirati. Dok ne objavimo program, sve su ovo samo reklamni štosevi pojedinaca. HDZ će itekako imati osjećaj prema ljudima kojima treba pomoći, ali ćemo se i bespoštedno boriti protiv toga da pomoć primaju oni kojima ona nije potrebna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

mi uopće nemamo program- dodao je mesojed

New Report

Close