Istekao je ultimatum Vlade trgovcima, najavljene novčane kazne i još intenzivnije kontole

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2023. u 11:43
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je poručio početkom tjedna da svi imaju rok do danas za vratiti cijene na staro. Inače neće oklijevati primijeniti tri opcije iz arsenala: vraćanje cijena na staro, poreze i ukidanje subvencija. Rok je danas istekao, evo što kaže premijer.

“Zadužili smo inspektorat, carinsku i poreznu upravu je da sve službe pošalju na teren i identificiraju sve one subjekte koji su neopravdano podigli cijene i tako nanijeli štetu gospodarstvu i građanima. Danas će ovdje na vladi biti i informacija o praćenju kretanja tih cijena, pa ćemo čuti od predstavnika tih tijela što su dosad učinili i kakvo daljnje postupanje slijedi”, rekao je.

“Ne budu li oni subjektu koji su neopravdano podigli cijene ih vratili na cijene prije uvođenja eura, slijedit će novčane kazne. Ono što je dobro da je niz subjekata vratio cijene na one od 31. prosinca, time su učinili ono što je dobro i korisno.

Uočimo li daljnje kršenje zaključka vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača. To je moguće vraćanje cijene na one od ranijeg razdoblja, moguće ukidanje subvencija za plin, naftu i derivate, smanjeni PDV. Čitav paket subvencija išao je za tim da gospodarstvo prebrode ovu veliku krizu koja je izazvana ratom”, rekao je.

“Ono što je važno i bitno je da sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana, a mi ih pozivamo da i dalje prijavljuju sve nadležnim službama. To je trebala biti jednostavna matematička i vrlo precizna zamjena cijena u kunama za one u eurima, bez povećanja, nije bilo opravdanih razloga za povećanja”, rekao je Plenković.

Najavio je još intenzivnije nadzore Porezne i Inspektorata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ok, super, bravo Vlada. Samo par pitanja. Od kojeg će se datuma moći slobodno formirati cijena? Da li povećanje cijene mora uvijek biti strogo vezano uz neki događaj (npr. povećanje nekog inputa, i kojeg to točno)?

New Report

Close