Investicija poznate američke kompanije u Osijeku, zaposlit će više od 1.500 radnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. srpanj 2023. u 15:30
Foto: Pixabay

U Osijeku planiraju gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju.

Investicija koju će u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin realizirati američka tvrtka Jabil bit će poticaj za buduća ulaganja, i to ne samo iz SAD-a, ali i za druge oblike suradnje s američkim ulagačima i institucijama, istaknuto je u četvrtak na sastanku čelnika Osječko-baranjske županije i grada Osijeka s izaslanstvom Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Otpravnik poslova američkog Veleposlanstva Mark Fleming rekao je kako vidi značajan ekonomski potencijal u osječkoj regiji te da su se u razgovoru fokusirali na povezivanje novih tehnologija s tradicionalnom ekonomijom, kao što je poljoprivreda.

“Razgovarali smo o mogućim budućim oblicima ekonomske suradnje, kao što su energetika, zdravstvena skrb i tehnologija. Vrlo smo uzbuđeni što veliki američki ulagač Jabil ovdje realizira svoju investiciju, i nadamo se da će to privući još američkih ulagača”, kazao je Fleming.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako je investicija Jabila velika potpora razvojnoj strategiji, koja se ovdje provodi posljednjih godina, ali i dobrodošla ekonomska poruka za ovo područje.

“Razgovarali smo o potencijalnim novim investicijama, mogućnostima suradnje naših sveučilišta i već u rujnu će izaslanstvo Županije posjetiti Sveučilište u Indiani, ali i saveznu državu Minnesotu, gdje ćemo potpisati sporazum o suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote, s čime je upoznato i Veleposlanstvo SAD-a”, dodao je Anušić.

Podsjeća kako je Županija proteklih godina komunicirala s hrvatskim iseljeništvom u SAD-u, posebice uspješnim poslovnim ljudima koji žele dio svoga kapitala uložiti u Hrvatsku, a ta komunkacija će se nastaviti, uz pomoć Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, koje je ključna poveznica u tim aktivnostima. Dodao je kako se na sastanku govorilo i o drugim gospodarskim potencijalima Županije, kao što su geotermalni izvorima i energetika općenito, razgovori o tome će se nastaviti.

Inače, američka kompanija Jabil u ožujku je potvrdila da u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika. Jabil je osnovan 1966. godine, jedan je od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, a trenutno ima više od 250 tisuća zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja.

Anušić: ASK uništava svinjogojstvo

Na upit novinara da komentira sutrašnju sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranji i Srijem, koja će se održati u Otoku, Anušić je kazao da naglasak na toj sjednici treba staviti na afričku svinjsku kugu (ASK), koja je počela uništavati svinjogojstvo.

Smatra kako su u pitanju nevjerovatne i nesagledive štete za Slavoniju, jer se radi o gotovo 90 posto proizvodnje svinjskog mesa koja se odvija u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

“Moramo naći model kako zaštititi proizvodnju, da ne dolazi do eutanazije životinja, ako se to ne mora, i da se ljudima, kojima je ugrožena svinjogojska proizvodnja nadoknadi šteta, ali ne na način da im se isplati jednokratna odšteta, već se mora kompletno obnoviti stočni fond. To bi po meni trebala biti glavna tema sutrašnje sjednice Savjeta, koju ću svakako komuniciratiE, poručio je Anušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close