Jabil napokon pokreće Slavoniju? Ovo je možda imalo i presudnu ulogu u dovođenju velikih igrača iz Amerike

Autor: Josipa Ban , 24. ožujak 2023. u 11:01
Čak 10 lokacija, u više država, uključujući Rumunjsku i Srbiju, bilo je u igri/PD

Amerikanci potvrdili da u zoni Nemetin kane zaposliti čak 1500 ljudi.

Američka kompanija Jabil Inc. kreće u gradnju centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku. U njemu će zaposliti 1500 ljudi, najavio je američki investitor putem PR agencije.

Javnost je tako napokon dobila potvrdu onoga o čemu se šuška od početka veljače, a što bi trebalo predstavljati gospodarsku i društvenu renesansu ne samo Osijeka već čitave Osječko-baranjske županije.

Renesansu jer je riječ o najvećoj investiciji u Osijeku, te jednoj od najvećih u Hrvatskoj. U konačnici, moguće je da će u novoj tvornici koja će biti smještena u Industrijskoj zoni Nemetin te zauzimati 170 tisuća m2, biti zaposleno 4500 ljudi.

Tako je barem komunicirano s predstavnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno Ivanom Anušićem, osječko-baranjskim županom te Ivanom Radiće, gradonačelnikom Osijeka, koji su osobno s investitorima pregovarali čak sedam puta u godinu i pol dana.

170 000

četvornih metara trebao bi zauzimati kompleks centra izvrsnosti američkog Jabila u industrijskoj zoni Nemetin

Čak 10 lokacija, u više država, uključujući Rumunjsku i Srbiju, bilo je u igri, otkrio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Osijeka. No, američka se kompanija, a koja globalno zapošljava 250 tisuća ljudi na stotinu različitih lokacija u 30 država, odlučila na Osijek i Hrvatsku.

Riječ je o proizvodnoj kompaniji koja za više od 400 različitih brendova, odnosno klijenata, od onih iz područja zdravstva, dostave, pametnih telefona, automobilske industrije, 5G mreže… proizvodi raznu opremu te čiji su prihodi u 2022. iznosili 33,5 milijarde dolara.

Što se tiče nove proizvodne lokacije u Hrvatskoj iz kompanije najavljuju da je dovršetak gradnje proizvodnog pogona predviđen početkom 2024. godine te da će u njemu raditi 1500 ljudi. Trenutno je, poručuju priopćenjem, u tijeku zapošljavanje, koje će trajati cijelu godinu.

Otvorene su menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima. Iznos investicije, što će točno proizvoditi u Osijeku te kakvi su im daljnji planovi iz američke kompanije, za sada, ne žele otkriti.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić/PD

“Širenje poslovanja strateška je odluka u skladu s fokusom Jabila na dugoročne trendove i rast u područjima obnovljive energije, električnih vozila, zdravstva, 5G mreže i clouda”, kažu. Da će novi pogon biti središte Jabilove stalne predanosti inoviranju i održivosti poručuje Gerald “JJ” Creadon, izvršni potpredsjednik operacija Jabila.

Iz zahtjeva za ocjenu o potrebi utjecaja na okoliš, koju su u siječnju uputili Ministarstvu gospodarstva, vidljivo je da će u Osijeku proizvoditi medicinske protetske dijelove i mikročipove te matične ploče za autoindustriju, dakle tehnološki vrlo sofisticirane informatičke komponente, matične ploče, čipove i fine mehaničke sklopove za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji.

Kako se dalo zaključiti nakon jučerašnje press konferencije vezane za potvrdu ove investicije, možda i presudnu ulogu u dovođenju američkih investitora u Osijek imala je politika, odnosno župan i gradonačelnik.

”U startu smo im se u potpunosti stavili na raspolaganje jer je investitorima bilo iznimno važno dobiti političku suglasnost i prihvaćanje projekta”, kaže Anušić. To su i dobili. Grad je odmah oformio multiresorni tim koji je investitoru bio na raspolaganju 24/7. Dodatan plus u pregovorima sigurno je bila i politika grada Osijeka kojom se ulagači oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa.

Rezanje ovog nameta američkom će Jabilu, otkrio je Radić, uštedjeti 2,5 milijuna eura. Istovremeno, američka će proizvodna tvrtka gradu kroz naknadu za pravo građenja u 50 godina uplatiti 474 tisuće eura, od čega 194 tisuće u prve tri godine te još 280 tisuća u narednih 47 godina, odnosno do trenutka kada ne kupe parcelu, ako se na to odluče, pojasnio je Radić.

Anušić

Doprinos ćemo dati i kroz prekvalifikacije, stipendiranje, edukaciju i pripremanje radne snage za rad u pogonima Jabila.

Fokus na gospodarstvo
Grad je investitoru, također, pomogao oko pronalaženja parcele i njezine pripreme. Tako su u Industrijskoj zoni Nemetin, koja je opremljena svom potrebnom infrastrukturom, devet čestica spojili u jednu veličine 170 tisuća četvornih metara.

”Bili smo iznimno brzi i operativni u svim procesima, a na rezultat svi možemo biti ponosni. On je u konačnici posljedica našeg fokusa na jačanje gospodarstva, privlačenje investitora, stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta”, poručuje Radić.

A dugogodišnji negativni trendovi, i gospodarski i demografski, koji su pogodili Slavoniju, mogli bi biti problem u pronalaženju zaposlenika, jer ovoliko radnika odjednom u Slavoniji nikada nije traženo. I u rješavanju tog problema lokalna se zajednica stavila na raspolaganje ulagaču.

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, poručuje da će svoj doprinos dati kroz prekvalifikacije, stipendiranje, edukaciju i pripremanju radne snage za rad u proizvodnim pogonima Jabila. Sve su to, kaže, spremni i financirati.

Prekvalifikacije bi trebale ići kroz Elektrotehničku i prometnu školu Osijek, a u svemu bi trebao sudjelovati i HZZ, kao i Sveučilište u Osijeku, posebno Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT). ”Slavonija će svjedočiti obrnutom trendu. Umjesto dosadašnjem iseljavanju uvjeren sam da nam slijede godine doseljavanja i vraćanja stanovništva”, ističe Anušić koji je uvjeren da je ovo početak gospodarske i društvene revitalizacije Slavonije.

2,5

milijuna eura uštedjet će Jabil jer su mu lokalne vlasti ukinule komunalni doprinos

Dašak optimizma
U konačnici, daje mu za pravo imenjak i stranački kolega Radić, Osijek bilježi nikada višu zaposlenost, a koja prelazi 50 tisuća ljudi. Usto, prvi su put u posljednji deset godina brojevi useljenih veći od broja iseljenih.

Razloge za optimizam grad i županija imaju i zato što lokalna samouprava, otkrio je Radić, pregovara s još nekoliko investitora. S konferencije za medije stoga svojim stranačkim kolegama na višim funkcijama u Zagrebu poručuje da im daruju treću fazu zone u Nemetinu jer prostora za nove investitore u postojećoj industrijskoj zoni više nemaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close