“Interpolov ured u Zagrebu je među deset najaktivnijih u svijetu”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2017. u 13:49
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Republika Hrvatska članica je Interpola od 1992. godine.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u utorak u Dubrovniku da je Interpolov ured u Zagrebu među deset najaktivnijih na svijetu, istaknuvši kako je tijekom 2017. godine u sustavu provjereno 42 milijuna osoba, 45 milijuna putničkih dokumenata te 23 milijuna vozila.

Božinović je otvorio Interpolov simpozij o vatrenom oružju i forenzici IFFS 2017. koji je u Dubrovniku okupio oko 300 stručnjaka iz 70 država svijeta.

"Hrvatska policija prva je uvela mobilni pristup Interpolovim ovim bazama podataka tako da se do informacije može doći i na prometnici i na granici. Uz to, već od ranije smo uveli šengenski informacijski sustav. Po svemu tome smo u svijetu prepoznati kao aktivna i inovativna članica pa su neka od naših rješenja preuzeta i u policijama drugih članica Interpola", rekao je Božinović.

Glavni tajnik Interpola Jurgen Stock rekao je kako je Hrvatska jedna od glavnih partnera te međunarodne kriminalističko-policijske organizacija.

"Hrvatska je među deset zemalja koje najviše koriste sučelje Interpola za kontrole vozila i putnih isprava. Hrvatska je sudjelovala u Interpolovoj operaciji protiv krijumčarenja oružja, koja je ove godine uključivala oko osam tisuća policijskih službenika u 23 države te je rezultirala sa 149 uhićenja i zapljenama vatrenog oružja, streljiva i eksploziva", rekao je Stock. 

Simpozij u Dubrovniku okupio je stručnjake iz područja kriminalističkih istraga kaznenih djela povezanih s vatrenim oružjem, forenzične eksperte iz područja balistike i vještačenja vatrenog oružja i streljiva te predstavnike međunarodnih tvrtki u području forenzične obrade oružja.

Republika Hrvatska članica je Interpola od 1992. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close