Inflacija u kolovozu ‘zaronila’ ispod 1 posto

Autor: Ana Blašković , 16. rujan 2019. u 22:00
Na razini cijele 2019. inflacija će ostati niža od jedna posto/D. Javorović/PIXSELL

Kumulativno, od siječnja do kolovoza 2018., na godišnjoj razini potrošačke cijene bilježe rast od 0,7 posto.

Da rast potrošačkih cijena koči i u Hrvatskoj, jednako kao i u Europi, ilustriraju najnovije brojke državnih statističara.

Godišnja inflacija u kolovozu ponovno je pala ispod granice od 1 posto, usporivši na 0,8 posto u odnosu na srpanjskih 1,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. 

Sezonska sniženja
U usporedbi s kolovozom lani najviše su porasle cijene alkoholnih pića i duhana (4,7 posto) te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (3,8 posto). Nešto sporiji, no ipak primjetan rast zabilježen je u cijenama restorana i hotela (za 2,9 posto), rekreacije i kulture (2 posto), obrazovanja (1,2 posto). Slijedi hrana i bezalkoholna pića (0,3 posto) te pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje (0,1 posto). 

Iz HGK napominju da su cijene skupine roba "Meso" (koja uključuje i ostale vrste mesa, ne samo svježe na koje se od siječnja primjenjuje 13 posto PDV-a) u prvih su osam mjeseci bile niže za 2,4 posto, cijene voća bile su niže za 11,6 posto, dok su cijene povrća bile više za 3 posto na što su utjecali (i) nepovoljni agrometeorološki uvjeti. Sezonska sniženja, pak, dala su najveći doprinos nižim cijenama odjeće i obuće, -1,6 posto. Jednak pad zabilježen je kod cijena prijevoza, a cijene goriva niže su 2,2 posto. Gledano kumulativno, od siječnja do kolovoza 2018. na godišnjoj razini potrošačke cijene bilježe rast od 0,7 posto. 

Poskupljenja u turizmu
"I u mjesecima pred nama očekujemo nastavak potisnutih godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena te će stopa inflacije na razini cijele 2019. ostati ispod jedan posto. Pri tome će uslužni sektor, prije svega usluge koje se odnose na trgovinu i turizam odnosno rast cijena u tim djelatnostima ostati jedan od rijetkih generatora inflatornih pritisaka", procjenjuju analitičari RBA.

Inflatorna kretanja u eurozoni također su u sve većem otklonu od ciljanih 'blizu, ali ispod 2 posto'. Preliminarne Eurostatove procjene rasta cijena u kolovozu govore o 1 posto zbog čega je ECB nedavno najavio nova monetarna popuštanja u nadi da će potaknuti rast. 

Komentirajte prvi

New Report

Close