Inflacija povećava realne gubitke na štednji

Autor: Jadranka Dozan , 17. lipanj 2018. u 22:00
Cijene voća i povrća u svibnju više oko 5% nego lani/Ivica Galović/PIXSELL

Godišnji rast cijena dobara i usluga s travanjskih 1,3 u svibnju ubrzao na 1,9%.

S podacima DZS-a za svibanj potvrđeno je ubrzanje godišnjeg rasta potrošačkih cijena.

Dok su na mjesečnoj razini porasle 0,4%, što je nešto blaže nego u prethodna dva mjeseca, u odnosu na isti lanjski mjesec bile su više 1,9% (u travnju 1,3%).

Time je i 12-mjesečni prosjek inflacije ubrzao sa 1,1 na 1,2%.  Godišnji rast cijena uzastopno se bilježi već 18 mjeseci, a svibanjskih 1,9% je najveći još od kolovoza 2013.

Na mjesečnoj razini rastu cijena i dobara za osobnu potrošnju najviše su pridonijele cijene prijevoza (ponajprije zbog cijena goriva i aviokarata) koji čini približno osminu potrošačke košarice, dok su blago su pale rijetke kategorije poput npr. odjeće i obuće.

Ubrzavanju rasta godišnje inflacije u svibnju su značajno pridonijele više cijena hrane, pri čemu voća i povrća u prosjeku više od pet posto, a ulja i masti tek nešto manje.

Cijene prijevoza više su četiri posto, a alkohola i duhana te 'režijskih' troškova oko tri posto. Na razini cijele 2018. analitičari očekuju ubrzanje prosječne inflacije s lanjskih 1,1 na 1,4%. A budući da se ove godine nastavio pad prosječnih kamatnih stopa na štednju, recentna kretanja inflacije štedišama znače i produbljavanje realno negativnih prinosa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close