Infektolog poslao poruku Dalmatincima: Cijepite se ako hoćete da vam dođu gosti

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2021. u 13:02
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Generalno gledano – situacija se razvija u pozitivnom smjeru što je vjerojatno posljedica cijepljenja populacije, istaknuo je Drenjančević za HRT.

Epidemiološka situacija s koronavirusom sve je bolja, no interes za cijepljenje sve je manji – akcija koje promiču cijepljenje sve je više. Situaciju je u Studiju 4 komentirao Domagoj Drenjančević s Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.

Kaže kako je situacija u Osječko-baranjskoj županiji zadovoljavajuća.

‘Broj hospitaliziranih je sve mani, pala je brojka na ispod deset. Mi već više dana nemamo preminulih, ovi koji su hospitalizirani dobro se oporavljaju. Što se tiče novooboljelih i njih je svakim danom sve manje, to je vrlo mali postotak, mjeri se čak ispod 2, 3 posto, kako koji dan po nekoliko bolesnika tek bude otkrivenih. Generalno gledano – situacija se razvija u pozitivnom smjeru što je vjerojatno posljedica cijepljenja populacije, istaknuo je Drenjančević za HRT.

Komentirao je i sve slabiji interes za cijepljenje. Kaže kako je nužno osvijestiti ljudima nužnost cijepljenja s obje doze.

‘Samo obje doze cjepiva garantiraju onaj postotak zaštite koji je definiran i provjeren studijama. Jedna doza nije dovoljna s izuzetkom onih koji su preboljeli covid-19 i cijepili se s jednom dozom – kod njih je imunost sigurno duža no to neće biti dovoljno u slučaju potrebe za nekim aktivnijim društvenim životom. Mislim i da ljude treba osvijestiti u tom smjeru jer ako se ne budu cijepili s obje doze normalizacija života bit će puno teže izvediva. Za sve one aktivnosti koje smo prije korone provodili – druženja i putovanja – bit će nužna procijepljenost s obje doze’, poručio je ponovno istaknuvši kako jedna doza nije dovoljna te da ne zna zašto ljudi misle da je dovoljna.

Imao je poruku i za tri dalmatinske županije (Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska) koje imaju najnižu procijepljenost, a koje praktički “žive od turizma”.

‘Cijepite se ako želite da vam dođu gosti! Ako želite uspješnu turističku sezonu onda morate ponuditi jedan okvir u kojem će se turisti osjećati sigurno. Da bi se oni osjećali sigurno moraju znati da je u mjestu u koje dolaze cijela populacija procijepljena. Sami turisti koji dolaze u naše krajeve moraju ispuniti uvjete za putovanje, testiraju se ili su cijepljeni s obje doze, dakle sigurni su za kontakte. Ako dolaze u krajeve u kojem stanovništvo nije dovoljno procijepljeno, neće se osjećati sigurnima. Trebali bi svi zajedno težiti onom postotku procijepljenosti koji je dovoljan da steknemo imunost zajednice, naglasio je.

Kaže da je za kolektivnu imunost dovoljno 70 posto cijepljenih građana, tome treba težiti. ‘Naravno da bi bilo dobro da je taj postotak veći’, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close