Ina za rafineriju u Rijeci odabrala Bechtelovu tehnologiju

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2014. u 22:00
Zlatko Komadina i Zoltan Aldott/G. Kovačić/PIXSELL

Za izradu baznog dizajna postrojenja za obradu teških ostataka među tri tvrtke izabran Bechtel Hydrocarbon.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott i predsjednik Bechtel Hydrocarbon Technical Solutionsa (BHTS) Dan Olsengovor potpisali su ugovor za izradu baznog dizajna postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka.

Posrijedi je važan korak prema donošenju odluke o daljnim ulaganjima u rafineriju i važan element u studiji izvodljivosti na temelju koje će se, nakon njezine izrade tijekom ove godine, donijeti odluka o investicijskom projektu u Rafineriji nafte Rijeka. U Ini računaju da će veliku odluku o gradnji postrojenja za obradu teških ostataka donijeti tijekom ove godine, a za što je potrebna studija koja će potvrditi ulaganje i uvjete zaštite okoliša. Uprava će ocijeniti stanje na tržištu i koja sredstva će biti na raspolaganju te uvažiti i situaciju na tržištu i regulatorne promjene, rekao je Aldott.Istaknuo je da su posljednjih mjeseci riješene sve prepreke za novi projekt u rafineriji, među ostalim, donošenjem novog županijskog prostornog plana, koji predviđa novi pogon, dobivanje odobrenja općine Kostrena, na čijem se području nalazi rafinerija, za nastavak rada na novom pogonu te dobivanjem dozvole vezane za zaštitu okoliša.

Ocijenio je da je europska konkurencija oštra, da u Europi više nema ulaganja u rafinerijska postrojenja, odnosno u širenje njihovih kapaciteta.  Olsen je izrazio zadovoljstvo što je Ina odabrala ThruPlus koking tehnologiju, koja će povećati učinkovitost i smanjiti proizvodnju mazuta. Ta tehnologija, istaknuo je, ima odlične ekonomske i ekološke učinke na ekološki osjetljivim lokacijama i već se koristi u SAD-u i drugdje. Prema podacima iz Ine, BHTS je dobio posao na međunarodnom natječaju na kojem su sudjelovale tri tvrtke, a sklopljeni ugovor vrijedan je nekoliko milijuna kuna. 

Data room

MOL priprema prodaju

Hrvatska će o upravljanju Inom i investiranju u daljnji razvoj  kompanije nastaviti razgovarati s MOL-om, a te će tema biti u fokusu i ukoliko MOL-ov udio u Ini sutra promijeni vlasnika, poručili su iz Ministarstva gospodarstva. "Vlada nastavlja štititi strateške nacionalne energetske interese i tu ništa ne mijenja MOL-ova potvrda da radi pripremne radnje za moguću prodaju svog udjela u Ini", rečeno je. Ina je objavila da je MOL zatražio suradnju Uprave Ine u organizaciji data rooma, povezano s pripremom moguće prodaje MOL-ova udjela u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close