Impresivan uspjeh hrvatskog znanstvenika Andrije Miličevića s FER-a

Autor: Josipa Ban , 06. lipanj 2023. u 16:29

Andrija Miličević, znanstvenik s FER-a,a koji ima i diplomu Medicinskog fakulteta, ušao je u top jedan posto znanstvenika platforme Kaggle – najveće zajednice znanstvenika na svijetu. Posljednjom nagradom koju je osvojio doprinijet će radu prve ustanove na svijetu koja je dizajnirana da promatra svemir iz dubine leda na Južnom polu vrijednog 279 milijuna dolara.

Kaggle, platforma iza koje stoji Google, i koja ima više od 10 milijuna registriranih članova, okuplja inženjere, studente, kompanije te sve koje zanima umjetna inteligencija i podatkovna znanost. Platforma služi za dijeljenje znanja ali i kao poligon za brojna natjecanja iz područja strojnog učenja i umjetne inteligencije. Na jednom je takvom – Ice Cube – Neutrinos in Deep Ice – Andrija Miličević, asistent na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja zagrebačkog FER-a, osvojio zlatnu medalju. Ovom je pobjedom Miličević, objašnjavaju s FER-a, ispunio uvjete za dodjelu titule Kaggle Grandmaster u kategoriji natjecanja iz umjetne inteligencije jer je do sada osvojio ukupno 5 zlatnih medalja.

“Trenutno zauzima visoko 48. mjesto na sveukupnoj rang ljestvici od preko 200 000 aktivnih natjecatelja na samoj platformi, odnosno ušao je u top 1 posto svih natjecatelja”, ističu s FER-a.

Posljednju je zlatnu medalju Miličević osvojio na natjecanju čiji je cilj bio pomoći znanstvenicima koji rade u IceCube Neutrino Observatory da, kroz izradu prediktivnog modela smjera kretanja neutrino čestica, dobiju bolji uvid u ponašanje zvijezda, gamma zračenja i crnih rupa.

Rad Miličevića bio je najbolji u konkurenciji njih 812, a njime će dati doprinos radu Ice Cube neutrino opservatorija – prvoj ustanovi na svijetu koja je dizajnirana da promatra svemir iz dubine leda na Južnom polu. Naime, objašnjavaju s FER-a, ovaj impresivni detektor se sastoji od 5160 manjih detektora smrznutih na dubini od 1450 do 2450 metara, a vrijedan je 279 milijuna dolara.

Ova je nagrada za znanstvenika Miličevića važna i zato što brojna rješenja koja nastaju zahvaljujući platformi Kaggle vrlo često budu objavljena u prestižnim znanstvenim časopisima. “Tim Andrije Miličevića nedavno je objavio rezultate jednog takvog natjecanja u časopisu Nature Methods (Analysis of the Human Protein Atlas Weakly Supervised Single-Cell Classification competition) u suradnji s prof. Emmom Lundberg sa Sveučilišta Stanford, a sada je ostvario još značajniji uspjeh u samostalnoj kategoriji”, ističu s FER-a u objavi za medije.

Također, navode, osim izvrsnih rezultata u području umjetne inteligencije, Andrija je i primjer interdisciplinarnosti koji se nadaju više vidjeti u Hrvatskoj.

“Danas ovaj sjajan istraživač radi kao asistent na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a ima diplomu dva fakulteta – FER-a i Medicine. 2019. godine dobio je i dekanovu nagradu za najbolji znanstveni rad koji je kombinirao umjetnu inteligenciju i neuroznanost”, ističu.

Komentirajte prvi

New Report

Close