Immo će u 4 i 5 zvjezdica uložiti 100 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 12. travanj 2018. u 12:25
Ugovor potpisan, Švicarcima ostaje isplatiti vjerovnike

Nakon što plate dogovorenu cijenu i reguliraju vjerovnike, kreće prijenos udjela države na švicarskog kupca.

Država je preko svojih mehanizama odlučila ubrzati rješenje za Club Adriatic, i kako se pokazuje zasad to Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) polazi za rukom, a trebali bi još odrediti i rokove kako se ne bi ponovio slučaj Kupari. Kako su izvijestili na svojim internetskim stranicama, ravnatelj CERP-a Milan Plećaš i predsjednik Upravnog vijeća tvrtke Immo Invest Partner AG Džek Djoric sklopili su ugovor o prodaji i prijenosu dionica Cluba Adriatic.

Riječ je o posve očekivanom tijeku nakon prihvaćanja švicarske ponude, no prema našim izvorima uspješno je zaključena zadnja međustanica, ali ne i cjelokupna finalizacija međunarodnog natječaja na kojem je nakon velikog početnog interesa ovaj investitor jedini predao obvezujuću ponudu. Za stopostotni udio, podsjetimo, švicarska tvrtka ponudila je 54 milijuna kuna (6,4 mil. kn više od početne cijene od 47,59 mil. kn).Kako je ugovor sad i sklopljen, iz CERP-a je poručeno da je time uspješno dovršen postupak privatizacije Cluba Adriatic, "i to nakon 17 godina od kada je nekadašnji Hrvatski fond za privatizaciju, pravni prednik CERP-a, osnovao tu tvrtku s nakanom da ponajprije bivša vojna odmarališta, hotele i kampove privede turističkoj svrsi". 

Immo je doista, tvrde upućeni, zatvorio financijsku konstrukciju te planira ulaganje u iznosu od 100 milijuna eura. Realizacija se predviđa u dvije do tri godine, pa bi nakon pripreme dokumentacije i izrade UPU-a, procjenjuje se nakon turističke sezone 2019. krenula izgradnja hotela od 4 i 5 zvjezdica s kapacitetima od najmanje 1500 postelja. Prema ideji koja se razrađuje čini se da je cijelo područje u obuhvatu od 280.000 m2 pogodno za razvoj sportsko-turističke destinacije, što znači nove sportske terene za pripreme sportaša, od nogometaša do tenisača, iz cijele EU.

Na karti te vrste sportskog turizma Hrvatska još nije istaknuta, prevlast imaju Turska i Španjolska, no potencijali su veliki. Ta bi niša uz kongresni turizam koji je isto u planu omogućilo Clubu Adriatic cjelogodišnje poslovanje. No, iako je ugovor između predstavnika države i investitora sada sklopljen, postupak još nije završen.

Da bi se realizirala transakcija kojom će država ne samo zaraditi – u predstečaju Cluba Adriatic to posve razumljivo nije bilo moguće, nego time omogućuje i veliku turističku investiciju pa i preporod na Makarskoj rivijeri, potrebno je još nekoliko koraka u vidu rješenja određenih tehničkih pitanja. Na njima se trenutačno intenzivno djeluje jer je pored obveze da se u roku od 30 dana od sklapanja ugovora isplati navedena kupoprodajna cijena, investitoru uvjetovano i da se ujedno moraju riješiti i dodatni uvjeti koji su vezani uz namirenje predstečajnih vjerovnika.

 

54 milijuna

kuna ponudio je švicarski Immo za 100% udjela u Club Adriaticu

Tek s predanim izjavama na Trgovački sud kojima se to pitanje regulira s vjerovnicima postupak će se smatrati da je završen, što je pak temelj da bi država na investitora prenijela poslovne udjele, a on s tvrtkom i njezinom velikom imovinom raspolagao kao punopravni vlasnik. Od vitalnog značaja u ovoj fazi tako se čini da je suradnja svih dionika, a kako tvrde upućeni Immo u završnici svoje akvizicije zapravo i računa s time i kad je riječ o kompletiranju dogovora s vjerovnicima kojih je više od 150. Navodno se s dijelom njih ubrzano vode završni pregovori jer je cilj postići u roku sporazume o namirenju (il)i isplate, a sve formalizirano izjavama za potrebe obustave tog predstečajnog postupka.

Predstavnici investitora do sada su dva puta bili na razgovorima u Općini Baška Voda, čiji načelnik Joško Roščić navodi će lokalna zajednica maksimalno izaći u susret investitoru. "Općina Baška Voda, TZ i Komunalno poduzeće Gradina ostaju pri svom iznosu tražbine nakon što smo dobili upravni spor. Riječ je o 4,5 mil. kn glavnice, ali smo spremni u cijelosti izići u susret investitoru za rješavanje papirologije vezano za taj prostor. Želimo da se ga što prije stave u funkciju i omoguće razvoj i novo zapošljavanje", kaže Roščić dodajući da koliko je poznato Hotel Alem, auto kamp, bungalovi i nekoliko vila su niske kategorije, te ostvaruju godišnje oko 150.000 noćenja, dok je prije rata to bilo čak 400.000 noćenja.

Agonija Cluba Adriatic traje nekoliko zadnjih godina zbog predstečajne nagodbe koja je zakočena upravnim sporovima, no na ovoj lokaciji otvorio se novi problem s kojim je upoznat ministra državne imovine Goran Marić. Posrijedi je Hotel Hrvatska koji je u neposrednoj blizini, nekad je i poslovao u sklopu Cluba Adriatic, ali nije njegovo vlasništvo, čiji su djelatnici nedavno morali prijeći u Club Adriatic sukladno provedenom CERP-ovom natječaju.

Taj hotel ima dvije zvjezdice, ali je navodno pozitivno poslovao te se u toj općini uzdaju u Marićev resor da će to hitno riješiti. Po nekima bi s malim ulaganjima mogao raditi i ovu turističku sezonu, te ostvariti oko 60-ak tisuća noćenja. Hotel Krvavica također je doznajemo veliki problem jer ne radi niz godina, a lokalna zajednica traži da se hitno stavi u funkciju. S druge strane, u listopadu 2014. pokrenut je predstečaj Cluba Adriatic, ali nije došao do nagodbe jer se čeka pravomoćno okončanje upravnih sporova. 

Prethodne vlade su u ljeto 2015. i 2016. u korist Cluba Adriatic odlučile da do kraja listopada 2016., odnosno 2017. nastavlja upravljati turističkim nekretninama i tvrtkama, što uključuje Turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom u Orebiću na Pelješcu, Hotelom Hrvatska iz Baške Vode na Makarskoj rivijeri, Kampom Uvala Slana s apart hotelom Klub Vala u Selcu kod Crikvenice te s Kampom Kupari. Donošenje takvih odluka objašnjavalo se omogućavanjem okončanja postupka predstečajne nagodbe te reguliranja formalno-pravnog statusa nekretnina kojima upravlja Club Adriatic. 

Komentirajte prvi

New Report

Close