Situacija u Đuri Đakoviću je napetija nego ikada, a zbog jedne stvari bi cijeli koncept mogao pasti u vodu

Autor: Marija Brnić , 07. svibanj 2022. u 10:01
Foto: IVICA GALOVIC/PIXSELL

Nakon višemjesečne pauze, kreće još neizvjestan privatizacijski proces.

Gdje je zapelo veliko restrukturiranje slavonskobrodskog industrijalca Đure Đaković? Pitaju se to svi koji od kraja prošle godine, kada je Europska komisija odobrila prijedlog njegovog Programa restrukturiranja, čekaju da dvojac koji je njegov nositelj, a to su država i strateški partner DD Acquisition, konačno i preuzmu kormilo, posuše gubitke i unesu novi kapital.

Cijeli proces je i u startu izuzetno kompleksno osmišljen, budući da glavni protagonisti nisu i većinski dioničari. Zajedno drže 45,32% dionica, a za svaki korak potrebna im je dvotrećinska većina glasova nazočnih na glavnim skupštinama, što uključuje velik broj malih dioničara, koji su, naravno, neskloni rješenju kojim će se njihovo učešće u temeljnom kapitalu istopiti.

Sazivanje skupština dioničara na kojima će se provoditi smanjenja temeljnog kapitala i dokapitalizacije već dugo priprema, a prema neslužbenim informacijama, idući tjedan trebala bi uslijediti objava poziva za prvu, izvanrednu skupštinu.

Preduvjet za njezino održavanje bilo je usuglasiti i formalizirati odnose između države i banaka kod kojih Đuro Đaković ima kredite, koje bi država trebala preuzeti i steći status vjerovnika, kako bi ih mogla unijeti u temeljni kapital poduzeća.

Banke su državne, riječ je o HPB-u i HBOR-u, a kako se neslužbeno čuje, prije odlaska s dužnosti ministra gospodarstva Tomislav Ćorić stavio je potpis na ugovor kojim je utvrđen odnos s bankama.

Drugi važan korak za sazivanje skupština bilo je ishođenje suglasnosti Hanfe, koja je dala zeleno svjetlo dioničarima iz redova države i DD Acquisitionu da bez obveze objave javne ponude ostalim dioničarima može provesti planirane dokapitalizacije u novcu, potraživanjima i stvarima.

Ta je odluka objavljena prije tjedan dana, te otvara prostor za privođenju kraju ili bolje rečeno pravom početku spašavanja Đure Đakovića.

Premda se ranije baratalo procjenama da će se proces restrukturiranja provlačiti najvjerojatnije kroz tri, pa možda i četiri skupštine, prema neslužbenim informacijama odvijat će se kroz dvije skupštine, od kojih se prva, s obzirom na zakonske odredbe i minimalni protok vremena od objave poziva, očekuje u drugoj polovici lipnja.

45,32

posto dionica drže glavni 'igrači' - država i strateški partner DD Acquisition

Ona će zapravo biti i test za provođenje cijelog postupka, s obzirom da bi na njoj trebalo biti provedeno pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, prepolavljanjem nominalne vrijednosti dionice s 20 na 10 kuna i nakon toga spajanjem 50 u jednu dionicu, te bi se provela dokapitalizacija pretvaranjem potraživanja koje ima država.

Zbog usitnjene dioničarske strukture i do sada su se odluke na skupštinama Đure Đakovića donosile tijesnom većinom, no sada je više napeto nego prije, jer ne prođe li prva skupština, cijeli koncept pada u vodu.

Svi uključeni nerado govore o mogućim scenarijima, o raspoloženju jednog od dioničara s nešto većim paketom dionica, a riječ je o Česka Sporitelna Clients koji drži 8,7 posto dionica Đure Đakovića. Pojavio se nedugo nakon što je od nekadašnjeg najvećeg dioničara Nenada Bakića otkupio DD Acquisition, koji sada drži 18,89 posto, no, kako se do sada moglo saznati, oni nisu povezani, čak se nagađa i da je riječ o svojevrsnom rivalu vlasnika DD Acquisitiona.

Njegova pozicija u ovom slučaju bit će nešto jasnija na skupštini, jer ako se ne pojavi ili glasa za prijedloge koji će biti na dnevnom redu, ovaj će češki ulagač izgubiti uloženi kapital u kupnju dionica Đure Đakovića.

Europska komisija krajem prošle godine odobrila je odobrila prijedlog Programa restrukturiranja Đure Đakovića/I. Galović/PIXSELL

Ključni trenutak
No, ključna će biti upravo ta prva skupština, kojom bi država trebala povećati svoj utjecaj u vlasničkoj strukturi, što će uvelike olakšati odluke na drugoj skupštini, na kojoj je potrebno poduprijeti dokapitalizaciju koju provodi strateški partner DD Acquisition. Ukupno će se ove godine Đuro Đaković dokapitalizirati s 328 milijuna kuna.

U prvom valu država će dokapitalizirati Đuro Đaković sa 101 milijun kuna pretvaranjem dijela preuzetih potraživanja, a potom će Česi u novcu unijeti 100 milijuna kuna, te u stvarima i pravima 68,33 milijuna, te u narednoj fazi još 58,67 milijuna kuna, također u stvarima i pravima.

Vidi se to i iz odobrenja koje je za provođenje postupaka odobrila Hanfa, odredivši i da za cijeli proces CERP i HZMO, te DD Acquisition imaju rok do kraja ove godine, a u suprotnom izuzeće dano za objavu javne ponude ostalim dioničarima neće vrijediti.

No, uključeni u ovaj proces optimisti su da će se sve odraditi debelo prije tog roka. Ukupan angažman partnera u ovom restrukturiranju je veći od spomenutih iznosa dokapitalizacije Đuro Đaković Grupe, matičnog društva ove grupacije, jer država preuzima i kreditni dug tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila, a DD Acquisition obvezao se na daljnja ulaganja u narednoj godini.

420

milijuna kuna vrijedni su ugovoreni poslovi Đure Đakovića

Kapaciteti popunjeni
Agoniju Đure Đakovića u siječnju 2020. prekinula je Vlada davanjem 300 milijuna kuna jamstva čime se otvorilo vrata za restrukturiranje uz potporu države, a prošle godine s odabranim strateškim partnerom DD Acquisition koji je u vlasništvu čeških poduzetnika Jaroslava i Michala Strnada, te Renea Matere, izrađen je i program čija realizacija konačno treba startati.

Osim u neizvjesnosti zbog odaziva malih dioničara i njihovih glasova, poslovanje se trenutno odvija i u uvjetima povišenih cijena energenata i sirovina, no posla ne manjka. Kako se iz posljednjeg financijskog izvješća za prvo tromjesečne 2022 može iščitati, tvrtka ima 420 milijuna kuna vrijednih ugovorenih poslova, uglavnom je riječ o gradnji vagona, te su kapaciteti popunjeni u cijelosti za ovu godinu, a počelo se i s ugovaranjem za narednu godinu.

Financijsku stabilizaciju očekuje se s provođenjem programa, a zanimljivo je i da iz redova zaposlenika, kojih je u Đuri Đakoviću oko 700, nema nervoze koja je uobičajena dok se čeka potpunu privatizaciju i restrukturiranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close