Iduća godina počinje poreznim rasterećenjem: Evo koliko će iznositi mjesečna povišica

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2019. u 09:52
Foto: Getty Images

Hoćemo li pizzu plaćati 36 umjesto 40 kuna, platu za dvije osobe 125 umjesto oko 140 kuna, a torte barem dvije kune manje?

Solidan gospodarski rast i dobro punjenje proračuna omogućili su da i iduća godina počne poreznim rasterećenjem, čija je težina procijenjena na 2,4 milijarde kuna, koliko primjerice iznose godišnji prihodi Hrvatskih autocesta ili nešto manje od prihoda državne Elektre.

Prema projekcijama Vlade, polovica te svote trebalo bi biti rasterećenje poduzetnika, uglavnom na PDV i dobit, dok će 700 milijuna kuna na osnovi olakšica u sustavu poreza na dohodak završiti na računima mladih ljudi. Povećanje neoporezivog dohotka s 3800 na 4000 kuna “proizvest” će rast plaća pedesetak kuna mjesečno, piše Večernji list. Mjesečna povišica pokrit će pet-šest kava, na koje se smanjenje PDV-a neće odnositi.

– Kafići će i dalje plaćati 25 posto PDV-a plus tri posto poreza na potrošnju, restoranima PDV na hranu pada na 13 posto, no i oni će svoje piće oporezivati s 25 posto. Budući da im hrana čini veći dio prometa, restorani će biti na dobitku, ali kafići će imati nepovoljne uvjete poslovanja – ističe riječki ugostitelj Vedran Jakominić.

Hoćemo li pizzu plaćati 36 umjesto 40 kuna, platu za dvije osobe 125 umjesto oko 140 kuna, a torte barem dvije kune manje?

– Hoće li hrana pojeftiniti, odlučit će svatko za sebe. Smanjenje cijene hrane u restoranima neće bitnije utjecati na standard korisnika, a može pomoći da se zaposle i zadrže ljudi koji su odrastali u svojoj sredini i s ponosom prodaju proizvod koji poznaju – kaže Jakominić te dodaje da će i uz 25 tisuća radnih dozvola za strance potraga za radnicima biti glavna preokupacija ugostitelja i hotelijera.

Komentari (5)
Pogledajte sve


ne, neće pojeftiniti ništa ili gotovo ništa (osim samo simbolički da zamažu oči javnosti)….drugim riječima, sva razlika ostaje u džepovima bogate kaste ugostitelja koja će sada postati još bogatija i biti u dilemama da li na kraju sezone kupiti odmah novi BMW 5 ili možda ipak samo BMW 3 da ne bodu previše oči….naravno, za sve to trebaju zahvaliti plenkoviću i HDZ-u koji su im omogućili dodatno trpanje prepunih džepova….

Pa sta ti ne otvoris kafic ili restoran kad se tako dobro moze zaradit, nema smisla da to propustis 😉

Pogledajte, kako su digli CIJENE !!!……………ikaj ..onda bi poslodavci trebali….smanjiti cijene ?

Prije tri godine, mogao si naći konobara za minimalac. Danas , ispod 4.500-5.500,00 kuna – i nema nikoga. Kako da se smanje cijene roba i usluga u ugostiteljstvu?
Nema govora…..

Danas u trgovinama ujutro nije bilo za kupiti:
– mesa, dijela mesnih proizvoda…..tj.meso u većim količinama za ugostitelje….naravno, mislim na robu
u velikim centrima ili mesnim prodavaonicama…
– smanjen je broj radnika-. šofera……….kamion s robom dolazi kasnije , zbog rute—–gdje se štedi na kilometrima…..pa, sve KASNI!!!……..Jedna gospođa je ispičkarala djelatnicu Konzuma na voću i
povrću jer ujutro u 7.00 nije bilo sve složeno na policama……. djelatnica veli, da je fizički na krajnjim granicama svoje izdržljivosti i da se digne u 4.00 ujutro, ne može složiti i sve napraviti u konzumu,
što bi trebalo…..
Mesar u konzumu nije imao meso……čeka kamion. Čak i PIVAC / Vajda nije imala neke proizvode..NISU IM STIGLI…………?!

JESTE VIDJEL RASPORED RADA TRGOVAČKOG CENTRA KONZUM za blagdane ??????
Pič- ka im mater- ina…

Bravo, super komentar. Svima trebaju biti u interesu što veći porezi.

New Report

Close