I u nas se pojačano traže punjači, agregati, vreće za spavanje

Autor: Marija Crnjak , 07. ožujak 2022. u 14:17
Kanistri, kuhala na kruta goriva, prijenosni punjači među robom koja se sve više traži nakon ruske invazije na Ukrajinu/MARKO JURINEC/PIXSELL

U 6 zemalja srednje Europe veći interes za kupnju opreme važne u izvanrednim okolnostima.

Prijenosni punjači, agregati, vreće za spavanje, kuhala na kruta goriva te kanistri, roba su koja se sve više traži u srednjoeuropskim zemljama nakon Putinove invazije u Ukrajini, pokazala je analiza online trgovine Jeftinije.hr i Heureka grupe.

Kod hrvatskih potrošača pojačano pretraživanje u kategoriji prijenosnih punjača i to za čak 70 posto u odnosu na tjedan ranije, kod slovenskih potrošača pojačana je pretraga agregata za čak 92 posto te vreća za spavanje za 100 posto.

Od šest analiziranih zemalja, u Češkoj je uočena značajna diverzifikacija potražnje za proizvodima koji se mogu koristiti u humanitarne i preventivne svrhe. Najveće je zanimanje zabilježeno za pećima na kruta goriva, vrećama za spavanje, walkie-talkie odašiljačima, solarnim punjačima i kanistrima, čija je prodaja porasla za više od pet puta.

Slična potražnja primijećena je i kod online kupaca u Slovačkoj i Rumunjskoj dok su kupci u Mađarskoj u svoje povećano potraživanje uključili i električne generatore.

Istodobno, kupcima u Ukrajini i Rusiji, koja nailazi na sve žešće sankcije ostatka svijeta, iz sada u sat smanjuje se dostupnost najrazličitije robe. Apple i Nike su samo neke od vodećih brendova koji su prestali prodavati u Rusiji, dok je Google ograničio korištenje Google Paya od strane sankcioniranih banaka.

Britanski luksuzni trgovac Burberry u međuvremenu je izdao priopćenje u kojem kaže da će podržati napore Ukrajini za pomoć. Britanski online trgovac Asos rekao je u priopćenju da je prodaja u Rusiju obustavljena.

“Asosov prioritet je sigurnost naših kolega i partnera u regiji. Neposredno nakon invazije, Asos je obustavio prodaju u Ukrajini jer je tamo postalo nemoguće opsluživati ​​kupce, a odluka je da se obustavi prodaja Rusiji”, kažu u objavi.

U fiskalnoj godini 2021. Rusija i Ukrajina predstavljale su oko 4 posto prihoda Grupe i donijele su im oko 20 milijuna funti dobiti.

I grupacija H&M odlučila je privremeno pauzirati svu prodaju u Rusiji. Trgovine u Ukrajini već su privremeno zatvorene zbog sigurnosti kupaca i kolega. Zaklada H&M također je dala donacije u programu Save the Children i UNHCR. 

Komentirajte prvi

New Report

Close