I IN2 bi u posao s lijekovima

Autor: Marija Crnjak , 02. ožujak 2016. u 22:00
Na projektu zajedno rade udruženi domaći proizvođači i predstavnici stranih proizvođača inovativnih lijekova

Uz tri najjača globalna igrača, na natječaju se očekuju barem dva domaća proizvođača softvera, IN2 i Tradeticity.

Početkom ove jeseni raspisat će se poziv za dobavljače softvera za serijalizaciju lijekova, potrebnog za implementaciju EU Direktive o krivotvorenim lijekovima (FMD-Falsified Medicines Directive). Očekuje se uzbudljiva utrka za posao vrijedan milijune eura, a uz tri najjača globalna igrača, na natječaju se očekuju barem dva domaća proizvođača softvera, IN2 i Tradeticity, doznaje Poslovni dnevnik.

Kako je poznato, svaka kutija lijeka na tržištu Europske unije do veljače 2019. mora imati sigurnosne oznake, zaštitu od otvaranja i sustav verifikacije. Također, svaka proizvedena kutija bit će registrirana u nacionalnoj bazi lijekova koja će biti umrežena sa zajedničkom bazom na razini EU, a uz pomoć tehnologije pratit će se svaki lijek od izlaska iz tvornice do pacijenta. Proces će stoga uključiti uspostavu nacionalne baze te prilagodbu proizvodnog procesa u svakoj farmaceutskoj kompaniji koja prodaje na tržištu EU, u ovom slučaju hrvatskom tržištu, uključujući i kompanije koje proizvode izvan EU.

 

3godine

rok je u kojem treba uvesti sigurnosne oznake na lijekove

Kako je dogovoreno između regulatora i proizvođača, implementaciju će financirati isključivo industrija, uključujući i domaće proizvođače. Iako se tri godine čini kao dugačak rok, nema vremena za gubljenje, tvrde upućeni. Kako doznajemo, na razini Hrvatske na projektu usko surađuju svi proizvođači, odnosno domaći proizvođači okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (Belupo, Teva-Pliva, Krka, JGL, PharmaS…) te predstavnici stranih proizvođača inovativnih lijekova okupljeni u udruzi iF! (Inovativna farmaceutska inicijativa). Trenutno se usuglašavaju svi detaljni zahtjevi koje će industrija imati prema dobavljačima rješenja za implementaciju Direktive, prije svega prema proizvođačima softvera.

Kako bi čitav proces bio transparentan, provodit će ga nova nevladina udruga koja bi trebala biti osnovana do lipnja ove godine, i to uz stalan nadzor neovisnog konzultanta koji će pratiti i provedbu poziva dobavljačima softvera. Poziv za IT dobavljače bi trebao izaći u rujnu i planira se da bude okončan do početka 2017. godine. Domaće kompanije možda bi mogle imati određenu prednost, prije svega ako će jamčiti bolju korisničku podršku, a uz kvalitetu softvera presudna će dakako biti i cijena.

Kako smo već pisali, proizvođači su već izrazli bojazan da će ih implementacija Direktive za neke lijekove koštati više nego sam proizvod, odnosno ukupno i na desetke milijuna eura. To bi pak moglo ići na ruku međunarodnim igračima koji si niže cijene mogu priuštiti temeljem volumena, no domaći proizvođači s kojima smo razgovarali tvrde da su njihova rješenja kvalitetna i povoljna. I jedni i drugi nude rješenja u privatnom cloud sustavu, ali i mogućnost klasičnog licenciranja, te ističu da su njihova rješenja u skladu sa strogim farmaceutskim standardima (GAMP5, GMP). Također nude savjetovanje u pripremnoj fazi projekta.

 Kako su nam potvrdili u IN2 grupi, oni na natječaj izlaze u konzorciju s još dvije hrvatske tvrtke, a rješenja za serijalizaciju, odnosno praćenje sljedivosti proizvoda razvili su u okviru svoje tvrtke IN2trace. Njihov domaći konkurent, tvrtka Tradeticity nastupa u konzorciju s IBM-om, no softver je inovacija domaćih IT-ovaca, ističe Lidija Pozaić Frketić, direktorica tvrtke. Inače, Tradeticity ima ambicije raditi u cijeloj regiji, ali i globalno, zbog čega ima podružnice u SAD-u, Brazilu te Velikoj Britaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close