HZZO za liječenje bolesti povezanih s pušenjem lani izdvojio 1,3 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. svibanj 2014. u 10:03
Ravnatelj HZZO-a dr. Siniša Varga. Photo: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskoj je lani za liječenje bolesti povezanih s pušenjem izdvojeno 1,3 milijardi kuna, objavio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U Hrvatskoj je lani za liječenje bolesti povezanih s pušenjem izdvojeno 1,3 milijardi kuna, objavio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u povodu današnjeg Svjetskog dana nepušenja, kojem je vodeća tema i poruka – "Povećajte porez na duhan".

U svijetu svake godine od posljedica pušenja umire gotovo šest milijuna ljudi, dok ih je više od 600.000 izloženo pasivnom pušenju.

Danas više nema sumnje da je pasivno pušenje vrlo opasno i štetno za zdravlje. Uzrokuje zloćudne bolesti, mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti, kako u odraslih osoba tako i u djece, te često dovodi do prijevremene smrti, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja od 1987. svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja.

Svrha je da građani prihvate pozitivno stajalište o mogućnosti prestanka pušenja te se uvjere da je to dostižan cilj, ističe WHO.

Ako se ne dogode neke drastične promjene u populariziranju prestanka pušenja, procjenjuje se da će do 2030. godine zbog posljedica pušenja umirati osam milijuna ljudi godišnje.

U razvijenim zemljama broj pušača se smanjuje, no u Hrvatskoj, u kojoj od posljedica pušenja godišnje umire više od 9000 ljudi, to je i dalje velik javnozdravstveni problem.

Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija, od kojih je 3000 respiracijskih iritansa i pedesetak pouzdano kancerogeno.

Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

Pušenje može dovesti do niza bolesti, onesposobljenosti te smanjenja produktivnosti, ali i do smrtnog ishoda, upozorava WHO i naglašava da je trenutno duhan odgovoran za 10 posto smrti odraslih osoba u svijetu.

Ovogodišnji apel za povećanjem poreza na duhan nastavak je prošlogodišnje kampanje za zabranom oglašavanja, promidžbe i sponzoriranja duhana.

WHO i partneri pozivaju države na podizanje poreza na duhan s obzirom da istraživanja pokazuju kako su veći porezi posebno učinkoviti u smanjenju potrošnje duhana među skupinama s niskim prihodima, kao i u prevenciji početka pušenja kod mladih.

Povećanje tih poreza za 10 posto smanjuje potrošnju duhana za oko 4 posto u zemljama s visokim dohotkom i do 8 posto u većini zemalja s niskim i srednje visokim dohotkom, pokazuju istraživanja.

Kako bi potaknuo svoje osiguranike da razmisle o štetnosti pušenja, HZZO provodi nagradni natječaj u suradnji s časopisom "Gloria" prikupljajući fotografije osiguranika koje ih asociraju na promjene povezane s prestankom pušenja.

Autori 50 najinspirativnijih fotografija bit će nagrađeni jednogodišnjim policama dopunskog zdravstvenog osiguranja. Fotografije se mogu slati još danas, 31. svibnja, na mail gloriamarketing@eph.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close