HZJZ objasnio kako prepoznati simptome covida-19 i što učiniti ako ih uočite

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2020. u 08:50
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je dijelove definicije bolesti covid-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je dijelove definicije bolesti covid-19. Objašnjavaju na koje simptome treba obratiti posebnu pozornost, što je bliski kontakt i kada se javiti liječniku.

Osoba koja ima barem jedan od navedenih simptoma:

– kašalj

– povišenu tjelesnu temperaturu

– dispneju, nedostatak zraka

– nagli gubitak mirisa, okusa ili promjenu okusa

Dodatni, manje specifični kriteriji mogu uključivati glavobolju, zimicu, bolove u mišićima, umor, povraćanje i/ili proljev.

Epidemiološki kriteriji za određivanje zaraze su:

– bliski kontakt s oboljelim od covid-19 14 dana prije početka simptoma

– bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupinama u kojoj je potvrđena transmisija covid-19.

Pojam bliski kontakt uključuje:

– Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje)

– Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od covid-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)

– Kontakt licem u lice s covid-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta

– Boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s covid-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta

– Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme

– Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

Što učiniti?

U slučaju da primijetite neke od simptoma, odmah nazovite svog liječnika ili epidemiološku službu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute.

Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete, upozoravaju iz HZJZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close