Hypo Consultants: Tko stoji iza Auctora

Autor: Romana Dugandžija , 30. ožujak 2007. u 06:30

”Auctor nas je kontaktirao u fazi pripreme svoje ponude i nadamo se da ćemo imati priliku sudjelovati u investicijama,” rekao nam je Nino Pavić

Ninoslav Pavić, suvlasnik EPH-a, jedan je od vjerojatnih novih vlasnika Hypo Alpe-Adria Consultants (HAA Consultants). ‘’Auctor nas je kontaktirao u fazi pripreme svoje ponude da bi testirao našu eventualnu zainteresiranost za sudjelovanje u nekom od četrdesetak potencijalnih projekata. Čini mi se da u nekim od njih postoji odlična investicijska perspektiva, a da neki još nose teret neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Proučit ćemo sve mogućnosti i opcije i nadamo se da ćemo imati priliku sudjelovati s Auctorom i drugim investitorima u ovim investicijama,’’ izjavio je za Poslovni dnevnik Ninoslav Pavić. Kako doznajemo iz neslužbenih izvora, Pavić je u petak 23. ožujka bio na potpisivanju ugovora u Grazu. Time je riješena tajna jednog od vlasnika, no, tko su drugi investitori još je otvoreno pitanje. Vijest o prodaji Hypo Alpe-Adria Consultantsa objavljena je prekjučer kasno poslijepodne. Službeno, kupac je brokerska kuća Auctor. Cijena portfelja nekretnina ukupne veličine 2 milijuna kvadratnih metara, kao ni podatak za koga je zapravo Auctor kupio nekretnine, nije otkrivena. Budući da se radi o nekretninama čiju vrijednost su neki procjenjivali i na oko milijardu eura, jasno je da su u igri veliki igrači, a kako je transakciju obavio Auctor jasno je i da vlasnici ne žele da se njihovo ime spominje. Predsjednika Uprave Auctora Marijana Palića nismo mogli kontaktirati jer je na službenom putu u Makedoniji. No, gotovo istog trena kad je puštena vijest o prodaji, austrijske novine Wirtschaftsblatt objavile su da se iza Auctora krije Damir Farkaš predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria Consultantsa koji je tvrtke iz sastava HAA Consultantsa u Hrvatskoj i Srbiji navodno kupio s partnerima Europapress Holdingom i jednom bankom iz Hrvatske.

Domaći su mediji prenijeli da je riječ o Zabi, no iz banke su ustvrdili da nemaju veze s HAA Consultantima. Upućeni tvrde kako bi jedina banka dovoljna jaka za ovakvu transakciju, osim Zagrebačke, mogla biti PBZ. Damir Farkaš zanijekao je svoju umiješanost, ali i Pavićevu, o kojoj je sam Pavić dovoljno rekao. ‘’Nije riječ o preuzimanju od strane menadžmenta, a ni od strane EPH, koji niti u jednom trenutku nisu sudjelovali u ovom procesu prodaje’’, tvrdi Farkaš. U kuloarima upućeni su s gotovo stopostotnom sigurnošću spominjali Adris grupu i Todorićevo ime. No, Predrag Grubić, glasnogovornik Adrisa, kratko je komentirao ‘’Ne, nemamo nikakve veze s tim poslom.’’ Iz Agrokora su također zanijekali ikakvu povezanost s ovom transakcijom. Auctor se, pak, medijima oglasio samo priopćenjem u kojem se navodi kako je preuzimanjem tvrtki iz portfelja HAAC-a, koje se nalaze izvan Hrvatske, napravljen značajan iskorak u regiju. Dodaju i kako im je namjera ubrzano pokrenuti realizaciju svih projekata koji imaju zdrav potencijal, te će u razvoj i financiranje pojedinih projekata uključiti vodeće svjetske investicijske fondove s kojima, kako se navodi, već razgovaraju o partnerstvu na pojedinim projektima, a postoji i opcija formiranja fonda za nekretnine sa regionalnom ambicijom. U dosad najvećoj prodaji nekretnina u Hrvatskoj, Hypo Grupa okreće se ‘’core businessu’’ banke, a novi su vlasnici u svoj posjed dobili portfelj perspektivnih projekata i nekretnina čija se procjena vrijednosti kreće od 600 milijuna pa do najoptimističnijih 1,4 milijarde eura.

Uknjižena vrijednost 175 milijuna eura

Ukupna uknjižena vrijednost imovine HAA Consultanta u Austriji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji iznosi više od 175 milijuna eura, no stvarna je vrijednost i mnogo veća. Neke od najvećih i najvrjednijoh nekretnina u Hrvatskoj su komercijalni objekti u Stupniku veličine 164.290 kvadrata, dio Vjesnikova nebodera, deseci objekata u Zagrebu, itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close