HUP priprema ustavnu tužbu protiv Ministarstva financija

Autor: Suzana Varošanec , 29. listopad 2013. u 22:00
Fotolia

Ministar Slavko Linić pronašao novi način za oporezivanje dividende i zadražane dobiti.

Hrvatska udruga poslodavaca priprema novu ustavnu tužbu protiv novoga rješenja iz Zakona o porezu na dohodak (ZPD) izglasanog u rujnu, neslužbeno doznajemo. Sporno je što je za primjenu propisa o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti ostvarenih prije stupanja na snagu zakonskih izmjena postao odlučujući “dan kad je donesena odluka o isplati”. Uvođenje takvog dana kao nove porezno-pravne kategorije i za brojne stručnjake je promašaj.

Kako su nam neki kazali, time se u sustav oporezivanja dohotka ponovo retroaktivno uvodi porezno opterećenje primitaka iz izvora ostvarenog u prethodnom vremenu kada porezna obveza na primitke iz tog izvora nije bila propisana. Izglasano rješenje dovodi, kako tvrde naši sugovornici dajući podršku HUP-u, do nejednakog poreznog tretmana, te je primjer postojanja diskriminacije u poreznom sustavu koja je neprihvatljiva. Najzanimljivije je što se o drugoj tužbi priča nakon što je HUP prvu tužbu po istom pitanju dobio na Ustavnom sudu sredinom rujna. Novo, pak, rješenje naknadno je amandmanski uvršteno u Zakon.

Kako je izglasano, HUP je zapravo protiv ministra financija izvojevao Pirovu pobjedu. Sad će se morati kroz novi ustavnopravni postupak iznova boriti, i što je najspornije, nakon odluke Ustavnog suda u svoju korist. To se, kažu stručnjaci, u novom slučaju eklatantno ignorira.

Ključno je što mnogi tvrde da novo rješenje nije u duhu odluke Ustavnog suda, dok je navodno jedino Ministarstvo uvjerenja da je u pravu. Naime, Ustavni sud je u rujnu ukinuo sporni članak 16. ZPD (retroaktivno oporezivanje dohotka od kapitala iznad 12.000 kuna iz zadržane dobiti) prihvaćajući brojne prigovore, no problem je što se njegov autoritet ne poštuje, tvrde stručnjaci. Razdoblje u kojemu je ostvarena dobit iz koje se isplaćuje dividenda i udjel u dobiti, kažu stručnjaci, po odluci Ustavnog suda mora biti temeljna porezno-pravna činjenica (ne)oporezivanja.

Za razliku od toga, u sustav oporezivanja dohotka sad se uvodi “dan kada je odluka o isplati donesena” kao nova porezno-pravna činjenica čime, tvrde, dividenda i udjel u dobit zapravo prestaju biti dohodak.

“Došlo je do razdvajanja načela nastajanja dohotka i dospijeća poreza (načelo blagajne, isplate) od načela nastajanja poreza (načelo nastanka događaja tj. na dan odluke o isplati odnosno načelo obračunanog poreza)”. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ministar Linić pokušava napuniti rupu bez dna. Sizifov posao… Umjesto da rastereti gospodarstvo, kako bi spasio još ovo malo što je pozitivno, on se silno trudi rasteretiti Vladu od racionalizacija i ušteda, čime otvara put MMF-u

HRVATSKA PRED BANKROTOM A TROŠE KAO PIJANI MILIARDERI :

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-pred-bankrotom-a-zupani-i-gradonacelnici-trose-kao-pijani-milijarderi-skupi-automobili-samo-su-balkanski-primitivni-ukras/708725.aspx

Da bi namakli dovoljno love za cjelu vladajuću kliku Kukuriku Vlada izmišljaju razne prevare.

Zašto HUP ne iznese u javnost način izdavanja faktura u Građevinarstvu.
Naime sada se fakture izdaju bez PDV-a za naznakom prijenosa porezne obveze.
Sada poslodavac više ne može sam vršiti odbitak PDV-a nego mora tražiti povrat, a koji u pravilu dobije za cca 4-6 mjeseci.
Istodobno država naplati PDV na utrošeni materijal dvostruko tj. i od dobavljača i od krajnjeg korisnika i do povrata taj naš novac koristi.
Bravo Liniću !!!!!!!!!

na iznimno primitivan način se pokušava izrugivati ustavnom sudu.

doista bi bilo glupo od poslodavaca da uopće pokreću postupak oko ovoga, dobit je se odnosi na razdoblje u kojemu je obračunana i prikazana u zvaničnim financijskim izvješćima, tu kategoriju dana isplate može linić staviti mačku o rep.

on pretvara poreznu službu u kriminalnu organizaciju. hup se treba organizirati, dobit svi da isplate, a ako je pokušaju otvoreno protuzakonito oporezovati, kazneno ih prijaviti, a ne tratiti vrijeme na dopisivanje s ustavnim sudom, koji je odluku već donio.

ako se dopusti da na ovakav način izravno ignoriraju sud – a slična situacija je i s onim referendumom o brakovima – onda doista uvode u državu ukinuće pravnog poretka.

New Report

Close