Htio sam se dostojanstveno povući iz politike, ali očito ne mogu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. prosinac 2012. u 13:29
Ivan Jakovčić (PXL)

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić danas je u emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija poručio kako neovisno o tome što je najavio svoj odlazak iz politike, to nema namjeru učiniti.

 Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić danas je u emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskog radija poručio kako neovisno o tome što je najavio svoj odlazak iz politike, to nema namjeru učiniti.

"Mada sam se namjeravao povući s političke scene, to najvjerojatnije neću učiniti. Nakon svega što sam doživio zadnjih mjeseci, ostat ću u politici još neko vrijeme, jer ne želim da se Istrom upravlja iz Zagreba, kao što neki misle", kazao je Jakovčić dodavši kako će do siječnja 2014. godine, do kada mu traje mandat, biti na čelu IDS-a, a nakon toga će se najvjerojatnije pojaviti kao kandidat na izborima za Europski parlament.

Na pitanje da li je istinita informacija da mu je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović ponudio mjesto europarlamentarca u zamjenu za vlast u Puli, Jakovčić je rekao da je to "bila Milanovićeva ponuda".

Prijedlog je postojao, no, smatram da politika nije trgovina i da Pulu treba dobiti na izborima, kao uostalom i mjesto u Europskom parlamentu. Imam pravo boriti se demokratskim putem za mjesto u europarlamentu, naglasio je Jakovčić dodavši kako ne može "skrštenih ruku gledati i pratiti namjere, odnosno nekorektne poteze SDP-a, pa i Damira Kajina".

"Htio sam se dostojanstveno povući iz politike, no očito to ne mogu. Sve to nema smisla i zato sam odlučio još neko vrijeme ostati u politici", poručio je Ivan Jakovčić.

On je i danas ponovio kako vladajuća koalicija nema alternative u Hrvatskoj jer, kako je rekao "HDZ zbog unutarstranačke podjele nije spreman voditi državu dok Laburisti imaju dobre ideje i zanimljiv program, ali imaju i relativno mali broj glasova i ne mogu samostalno preuzeti brigu o zemlji".

Na pitanje da li je zbog posljednjih nesuglasica na relaciji IDS-SDP upitno sudjelovanje njegove stranke u vladajućoj koaliciji, Jakovčić je odgovorio da "IDS ima svoje stabilno glasačko tijelo te podupire ovu koaliciju i ne dovodi je u pitanje", dodavši kako će njegova stranka na idućim lokalnim izborima ponovno pobijediti u Istri te kako "on neće biti uteg".

Vezano uz untarstranačke izbore za župna, Jakovčić ističe kako "IDS ima svog kandidata za župana Valtera Flegu, koji ima veliku potporu birača.

"No, siguran sam da ukoliko bih se ja ponovno kandidirao, pobjeda bi opet bila uvjerljiva" – rekao je Jakovčić.

Ponovio je i kako građani Istre ne žele termoelektranu Plomin C na ugljen jer je, kako je rekao "nepojmljivo da se u turističkoj regiji još uvijek grade postrojenja na ugljen, a ne na plin". Jakovčić je izrazio nezadovoljstvo što je "naprosto zaustavljen projekt Brijuni-rivijera", koji bi prema njegovoj ocijeni uz izgradnju deset golf igrališta riješio krizu u Istri te u velikoj mjeri i problem nezaposlenosti.

"Mislim da je tu u pitanju politički inat koji je u konačnici štetan za Hrvatsku. Nadam se da će ipak prevladati mudrost i razum", istaknuo je Jakovčić.

Upitan o stavu stranke prema uvođenju poreza na nekretnine rekao je kako se "IDS unutar vladajuće koalicije osjeća u kazni" te kako nije čudno što ova stranka nije bila upoznata s pojedinostima oko uvođenja tog poreza, no "čudi me što o tome nije bio upoznat HNS".

Porezna reforma je neophodna, ali ne takva koja će dodatno opteretiti građane, zaključio je Ivan Jakovčić, dodavši kako se po tom pitanju još nije čuo s premijerom Milanovićem.

Komentirajte prvi

New Report

Close